NIJE SAMO TURISTIČKA STATISTIKA SPORNA

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić nezadovoljni su odnosom Hrvatske turističke zajednice prema otoku Viru, najuspješnijoj turističkoj destinaciji u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu sezone.

PUNIMO PRORAČUN CENTRALNOG I ŽUPANIJSKOG HTZ-a, ALI POVRATNO NEMAMO NIŠTA: VRIJEME JE DA SE TI MILIJUNSKI IZNOSI POČNU VRAĆATI!

Kontroverzna medijska priopćenja Hrvatske turističke zajednice tijekom kolovoza o najuspješnijim domaćim turističkim odredištima, kao da su na Viru otvorila Pandorinu kutiju nezadovoljstva. Iako je Vir statistički najuspješnija hrvatska turistička destinacija s oko 1,5 milijuna ostvarenih turističkih noćenja do 15. kolovoza, priopćenjima iz zagrebačkog ureda HTZ-a javnost se spinovala i uvjeravala kako su to Rovinj, Poreč, Umag i druge destinacije koje su u dosadašnjem dijelu sezone imale najveći broj turističkih dolazaka, iako to dosad nikad nije bio kriterij uspješnosti u sezoni. Drugo, vrhunski turistički rezultati otoka rekordera pokušali su se relativizirati isticanjem kako je Vir – riječima direktora HTZ-a Kristjana Staničića – „specifična destinacija nekomercijalnog smještaja“. Definiranje Vira kao destinacije nekomercijalnog smještaja suštinski zapravo ne znači ništa, jer je za Virane u turističkom biznisu svaki gost na destinaciji dobrodošla činjenica, ali se zapravo prikriva istina o prošlogodišnjih 110 tisuća turističkih dolazaka na otok upravo u kategoriji komercijalnog smještaja te oko 730 tisuća noćenja ostvarenih u istoj kategoriji praćenja turističkog prometa. I treće; notorna je činjenica kako Vir godinama i desetljećima svojim turističkim kunama – iz komercijalnog i nekomercijalnog smještaja – puni proračun županijskog i centralnog HTZ-a, kao i državni proračun, a na njegov je konto iz zagrebačke i zadarske centrale dosad sjela samo razglednica iz novootvorenog HTZ-ovog ureda u Kini.

- Favoriziraju se destinacije u koje su se dosad ulagale milijarde kuna javnog državnog novca, i to u komunalnu, turističku i medijsko-marketinšku infrastrukturu, pa ih očito smeta uspjeh Vira koji od svega toga nikad ništa nije dobio. No kada se puni kasa HTZ-a, ne pita se otkud dolazi novac, a u značajnom iznosu novac dolazi s Vira - kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović. Tako s otoka milijunski iznosi odlaze izravno HTZ-u, a stotine milijuna u državni proračun.

- To nitko ne može poreći, ali se pored toga možemo i zapitati je li napokon došlo vrijeme da nam se taj novac počne vraćati. Vir je to svakako zaslužio - napominje načelnik Kapović, a s njim se slaže i direktor virskog ureda TZ-a Srđan Liverić koji iz prve ruke osjeća potpunu zapostavljenost najpopularnije hrvatske destinacije.

- Više milijuna kuna odlazi svake godine u kasu HTZ-a na državnoj i županijskoj razini, a niti lipa povratno nije uložena u nekakvu medijsku i marketinšku kampanju za Vir. Nemamo potporu sustava i ljudi unutar HTZ-a koji su, među ostalim, plaćeni virskim novcem i čiji je posao da nam pomažu. Oslonjeni smo samo na vlastite snage - govori direktor Liverić. U takvoj situaciji koja je dodatno pogoršana slučajnim ili namjernim friziranjem statistike HTZ-a kako bi se zaobišla činjenica da je Vir najuspješnija ovogodišnja turistička destinacija, kap je očito prelila čašu.

- Mi smo potpuno samostalno došli do vrhunskih turističkih rezultata, ali je sada konačno vrijeme da državne institucije, turističke i druge, napokon počnu raditi svoj posao. Ako ćemo govoriti o poreznim prihodima, s Vira je stotine milijuna kuna otišlo u proračun. Bili bi zadovoljni kada bi ih dobili nazad da možemo u svakom smislu urediti Vir kao top turističku destinaciju - poruka je direktora virskog TZ-a.

S RESORNIM MINISTRIMA VIR NIKAD NIJE IMAO PROBLEM

Nezadovoljstvo radom HTZ-a i odnosnom zagrebačke i županijske centrale prema otoku Viru, nije usmjereno i na resorno ministarstvo s kojim su, napominju načelnik Kapović i direktor Liverić, Općina Vir i virski TZ uvijek dobro surađivali. Tako su Vir tijekom svojih mandata posjetili brojni državni tajnici za turizam, pomoćnici ministra i bivši ministri Veljko Ostojić (Villa Lanterna), Darko Lorencin (predstavljanje otoka Vira) i Gari Cappelli (turistički kongres na Viru). Iako tek na početku svojega mandata, Vir je nedavno posjetila i novoizabrana ministrica za turizam i sport Nikolina Brnjac.

- Svi su naši ministri bili vrlo susretljivi te otvoreni za suradnju i podršku turističkom razvoju otoka Vira, a takav je dojam ostavila i nova ministrica Brnjac. HTZ je sasvim druga priča, njihov odnos prema nama nije profesionalan i korektan - ističe Liverić.

USPJEŠNOST DESTINACIJE MJERI SE OSTVARENIM NOĆENJIMA

Uspješnost svake pojedine destinacije mjeri se ostvarenim turističkim noćenjima, a ta je činjenica zataškana u kolovoškim medijskim izvješćima HTZ-a kada su – prvi put usred ljetne špice i tijekom posljednjih desetljeća – izvješća rađena temeljem ostvarenih turističkih dolazaka.

- Svi turistički profesionalci znaju da se izvješća rade prema ostvarenim noćenjima, jer je to praksa mjerenja turističkog prometa. Sada kada je Vir najbolji, odjednom se izvješća rade u dolascima, što je u najmanju ruku čudno - kaže direktor Liverić, ali i ističe kako se takvo što od HTZ-a moglo očekivati.

- Mi smo za njih slijepo crijevo. Nemamo podršku kako centralnog ureda HTZ-a, tako i našeg županijskog. Za sve smo se izborili sami, bez ičije pomoći, a sada kada smo postigli uspjeh, prave se da ne postojimo - razočaran je virski direktor.

FOTO: Ova slika sve govori o destinaciji – mađarski turisti u automobilu na Virskom mostu s tablicama na kojima piše VIR

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA