Ekskluzivna prezentacija Vira u zagrebačkom Sheratonu

VRHUNSKA GALA VEČER S NAJBOLJIM VIRSKIM CHEFOVIMA UZ SLAVNE GOSTE, TOMISLAVA BRALIĆA I KLAPU INTRADE

Vrhunska večer za otok Vir u zagrebačkom „Sheratonu“: oko 700-800 gostiju, prijatelja otoka i uzvanika bilo je jučer na ekskluzivnoj prezentaciji otoka Vira i napunilo veliku salu zagrebačkog hotela do posljednjeg mjesta. Mnoga slavna lica iz svih oblasti života; estrade, politike, sporta, kulture, znanosti, gospodarstva, još su jednom potvrdila kako je Vir fenomen koji živi među svima koji ga vole i dijele.

„Vir nije prvi put u Zagrebu. Među prijateljima nema prvog i posljednjeg puta; naša je priča počela davno na otoku i još traje“, kazala je u uvodu voditeljica programa Renata Končić Minea, koja je i sama prije mjesec dana nastupila na otoku na manifestaciji „Virske maškare“. Nakon gledanja novog sjajnog promotivnog filma o Viru kojega je u 4K rezoluciji snimio Srećko Radelić, ponos je bila riječ koja se tijekom večeri ponovila nekoliko puta. Puno je razloga za to: prekrasne pješčane plaže na pustom dijelu otoka, uređena obala i pitome obiteljske plaže, više od 50 godišnjih evenata koji su otok Vir pozicionirali među 10 najboljih hrvatskih turističkih destinacija i pionirsko brendiranje otoka koji je nekad bio percipiran kao sinonim zapuštenosti i preizgrađenosti. Činjenice, ipak, govore same za sebe – Vir je sedam godina uzastopno među top 20 hrvatskih destinacija s približno 1,4 milijuna noćenja gostiju iz 77 svjetskih država.

„Ponosan sam što sam na čelu tima koji je posljednjih 15 godina stvorio prepoznatljivost Vira, kao što su na Vir s pravom ponosni i oni koji u njemu žive i rade te oni koji ga posjećuju kao turističku destinaciju. No, nije uvijek bilo tako. Nekad se stidljivo govorilo da si s Vira ili da imaš kuću na otoku. Bili smo izloženi medijskom pritisku i pričama kako je Vir devastirani otok na koji dolaze oni koji nemaju gdje drugdje doći. No, kao što se vidjeli na prezentaciji, četiri petine otoka su neizgrađena, prirodna i zelena oaza naslonjena na uređeni i izgrađeni dio otoka“, kazao je načelnik Kristijan Kapović srdačno pozdravivši sve goste prezentacije, koji svojom usmenom predajom i ljubavlju prema otoku predstavljaju najdragocjenije prijatelje i ambasadore otoka Vira u svijetu – još je kazano.

U nastavku programa predstavljeni su najbolji virski i vrhunski hrvatski chefovi koji su za goste pripremili spektakularni gastro stol s dalmatinskim i mediteranskim delicijama. Šime Vučetić apsolutni je kuharski prvak Hrvatske u svim kategorijama, reprezentativac i chef zbog kojega su restorani puni. Dario Kapović vrhunski je chef iz najboljih zadarskih restorana i top hotela na Jadranu, a kuha za dušu, oko i srce, dok je Anđelka Levak iz virskog restorana „Kotarina“ senzacija svih virskih predstavljanja širom svijeta. Tako se na meniju našao sir i pršut, šokol, hobotnica i bakalar, tuna, rižoto i pašta, škampi i buzara, kozice, divljač i janjeći ragu, pašticada i lignje, orada, brancin i slatkiš od smokve i lavande s izborom vrhunskih vina iz „Kraljevskih vinograda“.

Gostima prezentacije priređen je još jedan spektakl s nastupom Tomislava Bralića i klape „Intrade“ koji su poneseni sjajnom atmosferom s prošlogodišnjeg koncerta na Viru u kojemu je uživalo 12 tisuća ljudi, obećali novi nastup ovog ljeta, a nakon njih je svirao „Tempo Band Zadar“ s virskom pjevačicom Lucijom Buškulić.
Događaj u zagrebačkom „Sheratonu“ organizirali su Općina Vir i destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“, a kao i prije dvije godine sve prijatelje Vira tijekom večeri zabavljali su Bepo Matešić, David Ricov i kombinirana klapa virskih, ninskih, bibinjskih i pivača iz Petrčana.

Predstavljanje otoka Vira u Zagrebu nastavlja se danas, sutra i u nedjelju nastupom klape „Vir“, Bepa Matešića i Davida Ricova na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu, uz dijeljenje više od 30 tisuća turističkih brošura otoka Vira, kao i sudjelovanjem na međunarodnom „Place2go“ turističkom sajmu na kojemu Vir ima svoj prezentacijski štand.

GARI CAPPELLI, ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske
SVE POHVALE VIRU KOJI JE PREPOZNAO KAKO TREBA UPRAVLJATI DESTINACIJOM
Kada je prvi put bio na predstavljanju Vira u zagrebačkom „Sheratonu“ prije dvije godine, Gari Cappelli bio je predsjednik HDZ-ovog Odbora za turizam i najozbiljniji kandidat za ministra turizma u budućoj Vladi. Ipak, na ministarsku fotelju pričekao je jedan saziv, a potom je u sadašnjoj Vladi Andreja Plenkovića, po općoj procjeni, „dite došlo materi“. Ono što je Cappelli vidio u „Sheratonu“ 2015. godine, ponovilo se kao dobra virska priča. Ministar kaže:
„Tada sam primijetio i rekao kako je pristup koji Vir ima potpuno drukčiji i, ako mogu primijetiti, također i kvalitetniji od nekih drugih sredina. Vir investitorima i svima drugima nameće svoj način razmišljanja upravljanja destinacijom, a to je upravo ono što stalno govorim: gradovi i općine moraju upravljati destinacijom“.
Alternativa ne postoji, dodaje ministar Cappelli, ili bolje je kazati kako – nije poželjna.
„Zaista nije! Smatram kako ne bi bilo dobro da nam netko izvana upravlja destinacijom. To, uostalom, ne bi bilo dobro ni za turiste, a ne samo za nas. Ovaj način upravljanja, kakav ima Vir, upravo je onakav kakvog proklamiram cijelo vrijeme. Zato mi je drago što su Virani prepoznali svoju sredinu i kako znaju što treba činiti. Sve pohvale Viru“, kazao je ministar i obećao sljedeći susret – na Viru.

MILAN BANDIĆ, gradonačelnik Grada Zagreba
ZA PET DO SEDAM GODINA VIR ĆE POSTATI JEDNO OD NAJLJEPŠIH NASELJA U HRVATSKOJ
Došao je u „Sheraton“ kada je večer već odmakla i kada su mu dopustile obaveze. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić nije htio propustiti novi susret s Virom s kojim ga vežu prijateljske veze s načelnikom Kristijanom Kapovićem i 20-ak tisuća Zagrepčana i stanovnika zagrebačkog prstena koji na otoku imaju obiteljske kuće. Uskoro, možda će i gradonačelnik Bandić stavljati temelje za svoju virsku kuću.
„Obećao sam, zapravo to mi je želja. Tamo negdje kod svjetionika, uz more, da se malo opustim, ali tko to može s ovoliko obaveza. Možda, jednog dana, kada odem u penziju. Ako ikad odem“, kaže dugogodišnji zagrebački gradonačelnik koji Vir vidi kao grad.
„Ispunjeni su svi preduvjeti. Stigla je voda, krupna infrastruktura i urbanizacija cijelog mjesta. Za pet do sedam godina Vir će postati jedno od najljepših naselja u Hrvatskoj, ako ne i najljepše. Od Vira su samo Viranke ljepše“, kaže Bandić koji s Kapovićem dijeli i dugogodišnji staž upravljanja jedinicom lokalne samouprave.
„Kristijan suvereno vodi Vir, a ja Zagreb. I neka tako i ostane, jer obojica služimo građanima i činimo dobra djela“.

DAVOR BERNARDIĆ, saborski zastupnik i šef SDP-a
IZ GODINE U GODINU PROGRES NA VIRU JE SVE VIDLJIVIJI
Saborski zastupnik, potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun te član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Davor Bernardić, u četvrtom je mandatu u Hrvatskom saboru i prvom kao šef SDP-a. Bio je na prvoj virskoj prezentaciji u „Sheraton“, priču je ponovio i ove godine.
„Uvijek se rado odazovem pozivu svojih prijatelja i suradnika, a na Viru ih imam puno. Supruga glavnog tajnika SDP-a Zvane Brumnića je porijeklom s Vira“, otkriva Bernardić. Također, za Vir ga veže i prijateljstvo s načelnikom Kristijanom Kapovićem, o čemu šef SDP-a kaže:
„Posjetim svog prijatelja Kristijana, kao što svake godine volim vidjeti progres na Viru. Kako je Kapović kazao, Vir je promijenio percepciju od jedne stigmatizirane sredine u popularnu turističku destinaciju, a to je svake godine sve vidljivije“.

DUŠKO LOKIN, legendarni zadarski pjevač:
PUNO JE RAZLOGA ZBOG KOJIH VOLIM VIR
Teško je pobrojati sve hitove koje je tijekom 48-godišnje karijere izbacio neuništivi zadarski pjevač Duško Lokin. Na Viru smo ga gledali nekoliko puta, a sada i na prezentaciji Vira kao istinskog prijatelja otoka.
„Puno je razloga zašto volim Vir. Prvo, Vir je dosta blizu Zadru i često idem na otok na izlet. Imam puno prijatelja koje posjećujem, kao i rođaka koji je virski župnik, a također i puno školskih kolega koji su sa mnom išli u školu. Išao sam u pomorsku školu u kojoj je bilo puno Virana. Naravno, dugo godina nastupam i pjevam na Viru“, kaže Lokin koji se upravo vratio s turneje u Australiji koju je posjetio s Mladenom Grdovićem. Lokin ima 74 godine i – izgleda sjajno! Gotovo nevjerojatno za čovjeka koji je zagazio u osmo destljeće života.
„Kažu da je stvar u genima, ali ima nešto i u stilu života. Živim sportski, dižem se rano ujutro, šetam, idem na izlete, popodne obavezno odspavam i ranije legnem. Važno je još kazati: nikad ne večeram“.

FURIO RADIN, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
JOŠ NISAM BIO, ALI MI JE SUPRUGA REKLA KAKO JE VIR LIJEP
Broji šesti mandat u Hrvatskom saboru, sada kao kandidat grupe birača i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju i član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Furio Radin zaista je prepoznatljivo lice iz klupa Hrvatskog sabora, a dolazak u Zagreb na prezentaciju Vira bilo je njegovo upoznavanje s lijepom virskom pričom.
„Moja supruga je bila na Viru i kazala kako je Vir zaista lijep. Ja još nisam bio, ali se nadam kako ću doći vrlo skoro. Film koji smo gledali je prekrasan, a Vir izgleda jako lijepo. Primjećujem kako je virski načelnik aktivan i kako ga kao nezavisnog kandidata podržavaju različite političke opcije. U tomu se prepoznajemo“, kaže zastupnik talijanske nacionalne manjine.
„Drago mi je što sam na ovoj prezentaciji i još draže što ću posjetiti otok“, još kaže primjećujući razvoj Vira posljednjih 15-ak godina.
„Lijepo je što se jedno mjesto može samostalno razvijati, ali neka se traži i od države. To je svačije pravo“, još kaže Radin.

IVAN PERNAR, saborski zastupnik Živog zida
ZOVITE ME, SIGURNO DOLAZIM NA VIR
„Zločesti dečko“ Hrvatskog sabora, zastupnik Živog zida Ivan Pernar, ne prestaje puniti novinske stupce svojim javnim nastupima i oštrim govorima u Saboru. Član Odbora za vanjsku politiku, Odbora za zdravstvo i član Mandatno-imunitetnog povjerenstva bio je i na prezentaciji Vira prva meta za fotografije i selfije, a u jednom od rijetkih momenata kada nije „vučen za rukav“, uspio nam je prenijeti dojmove o Viru:
„Nikad nisam bio na Viru i ovo je moj prvi kontakt s otokom. Drago mi je što sam pozvan na ovu prezentaciju, a došao sam prije svega zbog ljudi. Ja volim ljude“, kazao je Pernar pogledom tražeći poznata lica. Uglavnom, zastupnike u Hrvatskom saboru.
„Ne znam baš puno ljudi ovdje, ali vjerujem da mene svi znaju. Zovite me na Vir i sigurno dolazim. Evo, Radin i ja ćemo doći zajedno“, obećao je.

SABINA GLASOVAC, saborska zastupnica SDP-a
KAPOVIĆ I NJEGOV TIM OD VIRA SU NAPRAVILI PREKRASNO MJESTO ZA ŽIVOT
Ako zastupnici Radin i Pernar tek trebaju upoznati otok Vir i njegove ljepote, SDP-ova zastupnica u Hrvatskom saboru Sabina Glasovac do Vira može i zatvorenih očiju.
„Vir nosim u srcu! Prvo, ja sam virska kuma, a drugo – uvijek koristim priliku doći na ove i druge virske prezentacije i manifestacije pružiti podršku Kristijanu Kapoviću i njegovom timu. Od Vira su napravili zaista prekrasno mjesto za život“, otkriva Glasovac kako joj je otok prirastao srcu. U svom drugom mandatu Glasovac je potpredsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, članica Odbora za turizam, Odbora za obitelj, mlade i sport, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, članica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran te zamjenica člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Glasovac procjenjuje:
„Vir je primjer kako bi trebala izgledati mjesta u Zadarskoj županiji. Ima sjajnu ponudu za turiste i mještane, kao i prepoznatljivi socijalni standard te prekrasne uvjete za djecu, majke i obitelji. Kada bi se ta socijalna praksa primijenila i na druga mjesta u Zadarskoj županiji, ona bi bila puno ljepše područje za život“.

STEPHAN LUPINO, fotograf i umjetnik
JAKO MI SE SVIĐA VIR NA KOJEMU NAJVIŠE UŽIVAM U RUJNU I LISTOPADU
Varaždinsko-zadarski fotograf i umjetnik Stephan Lupino snimao je rezidencijalnu „Villu Lanternu“ za potrebe prve turističke brošure otoka Vira, dok je samu Lanternu ukrasio elementima namještaja kojega je izradio. Kako živi u Zatonu, na desetak minuta od otoka, neizostavan je put prema Viru …
„Jako mi se sviđa Vir! Dosta sam snimao na otoku, ali ne u srcu sezone kada je puno ljudi. To ne volim, radije dolazim uoči ili poslije sezone kada još nema toliko svijeta“, kaže Lupino ističući kako su rujan i listopad vrijeme kada najviše boravi i uživa na Viru. I on je bio na prvom predstavljanju Vira u „Sheratonu“, a dvije godine nakon toga puno se promijenilo. I u njegovom životu također. Lupino kaže:
„Jako puno se toga dogodilo i tek će se dogoditi. Imam izložbu u New Yorku na kojoj predstavljam lupinizam. Potom u Grazu, Beču … Lupinizam se širi svijetom“.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA