Logo
Ispiši ovu stranicu

Više od 400 virskih Riječana na gala večeri u Grand hotelu Bonavia u Rijeci

Više od 400 virskih Riječana na gala večeri u Grand hotelu Bonavia u Rijeci

NAČELNIK KAPOVIĆ: RIJEKA JE OTOKU VIRU SUDBINA, POČELO JE PRIJE STOTINU GODINA I JOŠ TRAJE U PETOJ I ŠESTOJ GENERACIJI
U Zagrebu je prošlog četvrtka na glamuroznoj prezentaciji Vir ponudio ponos i prijateljstvo, a u Rijeci je tjedan dana kasnije sve bilo u znaku – srca i duše svih virskih obitelji. Svečanu dvoranu Grand hotela „Bonavia“ Virani svih mjesta rođenja i adresa ispunili su do posljednjeg mjesta. Više od 400 Virana i virskih Riječana, predstavnika gotovo svake virske obitelji na Kvarneru, došlo je jučer na predstavljanje svog otoka; njegovih ljepota, posebnosti, turističkih programa i potencijala. Prvi put Vir je gostovao u Rijeci, iako bi se moglo kazati kako iz Rijeke nikad nije ni otišao.
Kapovići, Liverići, Radovići, Rukavine, Vučetići, Žepine … i drugi Riječani virskih prezimena uživali su u prilično opuštenoj i veseloj noći, druženju s rodbinom s otoka i dijeljenju uspomena. Rijeka kao mjesto susreta svih Virana bila je nadahnuće i za načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića.

„Mogu slobodno kazati kako se smatram i Riječaninom. U ovom prekrasnom gradu proveo sam devet godina, čitavu srednju školu i fakultet, pa mnoge od vas osobno poznajem. Ovo je prvi put da se okupljamo u Rijeci, iako je naša riječka priča stara stotinu godina. U Rijeci živi već peta i šesta generacija Virana, pa je ona praktički drugi dom za Virane“, kazao je načelnik Kapović ističući kako su u pripremi događaja
kontaktirane sve virske obitelji u Rijeci; njih oko 300. Dvadesetak godina ranije ta je brojka premašivala broj virskih obitelji na samom otoku, ali su u međuvremenu pozitivni demografski trendovi i razvoj otoka obnovili „krvnu sliku“ Vira.

„Imamo puno djece, također smo dobili i doseljeno stanovništvo, a ono što me posebno raduje – vraćaju se naši Riječani. Stvorili smo preduvjete da se naši virski Riječani mogu vratiti i da naš otok živi cijelu godinu“, još je kazao Kapović.
O povijesnoj i tradicionalnoj vezi otoka Vira i Rijeke svjedoči i činjenica kako je od pet najbližih Kapovićevih suradnika u Općini Vir, pročelnika općinskih odjela, njih četiri završilo fakultete u Rijeci, dok su polovica direktora ustanova i poduzeća obrazovanje također stekli u Rijeci.

„Rijeka je otoku Viru sudbina. Počelo je prije stotinu godina i još traje u petoj i šestoj generaciji. Nadam se kako će ova naša večer biti tradicionalna i da ćemo se družiti barem jednom godišnje. Ovom prezentacijom htjeli smo vama i vašim prijateljima pokazati što je Vir danas“, istaknuo je još Kapović često prekidan pljeskom virskih Riječana ponosnih na svoj otok.
Pored Riječana virskog porijekla, na gala večeri u Grand hotelu „Bonavia“ bile su i mnoge poznate osobe koje žive i rade u Rijeci, od župana Primorsko-goranske županije i potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine do glazbenika Nene Belana, televizijskog voditelja Davora Jurkotića, slavnog rukometaša Mirze Đombe, nekadašnje Kraljice svijeta Danijele Gračan, sada izvanredne profesorice i prodekanice na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji i Dražena Turine Šajete, pjevača i zabavljača koji je vodio program.

Gala večeru s mediteranskim i dalmatinskim delicijama, kao i tjedan dana ranije u Zagrebu, pripremio je vrhunski hrvatski chef Viranin Dario Kapović iz zadarskog restorana „Bruschetta“, uz asistenciju kuharice Anđelke Levak iz virskog restorana „Kotarina“, kuharskog tima hotela „Bonavia“ te uz besprijekorne aranžmane Jakova Buškulića, voditelja rezidencijalnog turističkog objekta „Villa Lanterna“.

Goste i uzvanike „Virske noći“ u Rijeci zabavljali su Bepo Matešić, David Ricov i „Kantaduri“, zadarska grupa „Modus“ te na vrhuncu večeri sjajna klapa „Puntamika“ s Denisom Maričićem Dendom.
Svi gosti lijepe virske večeri u Rijeci dobili su poklon vrećice i kišobrane iz promotivne kampanje „Ja volim Vir“, a dijelile su ih i gostima na usluzi bile zadarske manekenke iz „AG & AM Fashion“ agencije, kao i prezentacijski tim destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“ koji je zaslužan za organizaciju cijelog riječkog eventa.

Općina Vir,Meridies Web Design Sva prava pridržana | Copyright 2014.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA