Nakon aplikacije vodovodnog i kanalizacijskog projekta, poduzeće „Vodovod Vir“ dobilo odobrenje za Nin, Vrsi i Privlaku

VIŠE OD 400 MILIJUNA KUNA ZA AGLOMERACIJU NIN-VRSI-PRIVLAKA

David Tag, Eckart Tronnier i Antonio Almagro, najvažniji ljudi EU agencije JASPERS i partnerski predstavnici Europske komisije, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj – stavili su svoj potpis na dokument kojim se aglomeraciji Nin-Privlaka-Vrsi, kao zasebnom dijelu velikog projekta izgradnje cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području od Nina, Vrsi i Privlake do otoka Vira, odobrava realizacija projekta vrijednog 406,8 milijuna kuna!
JASPERS je i potvrdio kako će u realizaciji ovog projekta sudjelovati sa 83 posto učešća, iako je realnije da će se ta sredstva raspodijeliti po standardnom obrascu: 70 posto EU, 20 posto matična država, odnosno državna tvrtka „Hrvatske vode“, i 10 posto lokalna samouprava.

Ovo je vijest koja će mnoge izbaciti sa stolice, jer praktički predstavlja „točku na i“ projekta započetog u prosincu prošle godine kada je direktor „Vodovod Vira“ Hrvoje Bašić dobio u ruke jedan od najznačajnijih i najsloženijih vodovodnih i kanalizacijskih projekata u Republici Hrvatskoj. U samo devet mjeseci od pripajanja komunalnog poduzeća iz Nina u sustav virskog općinskog poduzeća „Vodovod Vir“ te zelenog svjetla koje je dobiveno od lokalnih samouprava u Privlaci i Vrsima, Bašić je zahvaljujući golemom trudu inženjera Ivana Magaša iz Nina stvar doveo do kraja. Ukupni iznos od 406,8 milijuna kuna pokriva troškove izgradnje cjevovoda i uređaja, podmorskog ispusta, promidžbe i vidljivosti te vođenja i nadziranja projekta, a odnosi se samo na spomenutu aglomeraciju.

„Ovaj je projekt neovisan od projekta izgradnje virske vodovodne i kanalizacijske mreže, jer ima svoje pročišćivaše i vlastiti podmorski ispust. Aplikacija za EU sredstva za mrežu otoka Vira ići će možda u ovo vrijeme sljedeće godine“, daje Bašić uvjetno mišljenje oko aplikacije za Vir jer ona, prije svega, ovisi o brzini rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na virskom terenu.
Podsjetimo, aplikacijski paket za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi poslan je sa svim potrebnim papirima prvo na Predstavničko tijelo 2 (PT2) prema predstavnicima „Hrvatskih voda“ na završnu kontrolu, a nakon odobrenja i na posljednju instancu – JASPERS – koji je u potpunosti potvrdio ovaj milenijski infrastrukturni projekt i time poduzeću „Vodovod Vir“ gurnuo u ruke više od 400 milijuna kuna.

RADOVI NA AGLOMERACIJI NIN-PRIVLAKA-VRSI VEĆ U PROLJEĆE 2018. GODINE

Evo kako će se nakon potvrde projekta od JASPERS-a dalje razvijati situacija s aglomeracijom Nin-Vrsi-Privlaka: cjelokupna dokumentacija nedavno je službeno predana na Predstavničko tijelo 1 u nadležno Ministarstvo i Predstavničko tijelo 2 u „Hrvatske vode“. Drugo, tenderi za izvođenje radova su gotovi, kao i radna verzija za nadzor, dok će za vođenje projekta dokumentacija biti gotova do kraja kolovoza. Jedan dio tenderske dokumentacije također je već poslan na kontrolu u „Hrvatske vode“, a riječ je o tenderu za izgradnju. Dalje, raspisivanje natječaja za vođenje i nadzor projekta očekuje se u listopadu, a potom i za gradnju cjevovoda te do kraja godine i za gradnju uređaja za pročišćavanje.
„Ako svi natječaji prođu u redu, početak radova možemo očekivati u proljeće sljedeće godine i onda nema stajanja. Svi poslovi moraju biti završeni za tri i pol do četiri godine“, kaže direktor Bašić.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA