Cvate virska demografija

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku

VIR IMA NAJVEĆI PORAST BROJA OSNOVNOŠKOLACA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA ČAK 24 POSTO, A RAST OD 36,4 POSTO BILJEŽI SE I KOD POLAZNIKA DJEČJEG VRTIĆA!
Prema najnovijim podacima koje je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku otok Vir je od svih mjesta u Republici Hrvatskoj prošle 2016. godine imao najveći porast broja osnovnoškolaca, i to za čak 24 posto! U vremenima kada većina zemlje demografski odumire, Općina Vir jedna je od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja ne samo da zadržava stanovništvo, nego ga iz godine u godinu povećava zahvaljujući velikom broju mladih obitelji koje se vraćaju ili doseljavaju na otok. Druge dvije otočne općine koje poput Vira bilježe porast osnovnoškolaca su Bol i Supetar na Braču sa 20 i 21 posto rasta, dok se u ostatku Hrvatske pozitivnim trendovima još mogu pohvaliti Dugopolje kod Splita (15 posto), Sveta Nedjelja kod Zagreba (10 posto) i Viškovo kod Rijeke (6,2 posto). Ovo je statistička obrada u obzir uzela petogodišnji period od 2011. do 2016. godine, odnosno upisane učenike u svih osam razreda osnovne škole. U tom je periodu broj virskih osnovnoškolskih učenika porastao sa 136 na 169, a istovremeno su i virski osnovci pretekli broj privlačkih u Osnovnoj školi „Privlaka“: te 2016. godine na jesen je upisano 169 virskih učenika i 126 učenika iz Privlake, što u odnosu na ukupni broj učenika privlačke škole (295) daje visokih 57,3 posto virskih mališana i njihovih starijih kolega.

„Privlačka djeca se očito iseljavaju. Gotovo svi muškarci moje generacije otišli su u SAD, dok je na Viru druga priča. Tamo je načelnik Kristijan Kapović na vrijeme mislio na budućnost i osigurao značajnu potporu djeci, mladima i obrazovanju te konkretno i našoj školi. Slobodno mogu kazati kako je suradnja Općine Vir i Osnovne škole Privlaka najbolji primjer suradnje jedinice lokalne samouprave i obrazovne ustanove u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i mnogo šire“, tvrdi ravnateljica Osnovne škole „Privlaka“ Verica Škibola. Navodi primjere: Općina Vir financirala je uređenje vanjskih igrališta i postavljanje ograda na malom školskom sportskom kompleksu, opremila je sve školske učionice takozvanim interaktivnim pametnim pločama – jedina u RH! – uredila sanitarne čvorove, nabavila razna nastavna sredstva i pomagala, dok o virskim učenicima skrbi u okviru socijalno-obrazovnog programa kojega razvija i upotpunjuje posljednjih 15 godina.

Tako je trend zabilježen od strane Državnog zavoda za statistiku nastavljen i ove 2017. godine u kojoj dominiraju virski učenici (55,5 posto) s rekordnim brojem upisanih učenika u svih osam razreda (170), rekordnim brojem virskih učenika u višim razredima Osnovne škole „Privlaka“ (88), dok je prošlogodišnji broj prvašića (29) i ukupni broj učenika u područnoj virskoj osnovnoj školi (91) – iako zamalo – još uvijek nedodirljiva brojka.
Koliko je demografska i populacijska vrijednost ovih podataka dodatno svjedoči i činjenica kako je ove pedagoške godine u Dječji vrtić „Smješko“ u tri dobne skupine i skoru jasličku skupinu upisano rekordnih 90 djece, što od 2011. kada je bilo 66 upisanih – predstavlja rast od čak 36,4 posto. Zapravo, od osnutka ove općinske ustanove i njezinog ranijeg djelovanja kontinuiran je rast upisanih polaznika vrtića: od najmanje 17 polaznika – potom 32, 40, 53, 62, 68, 72 – do napokon 90 djece u 2017., s tek ponekim godinama u kojima nije zabilježeno povećanje u odnosu na prethodnu. Iz svega je više nego jasno kako se otok Vir za razliku od RH nalazi u pozitivnom demografskom trendu te da ovi podaci sami po sebi upiru prstom na virsku općinu kao na izuzetak i primjer kojeg treba valjano analizirati i izvući zaključke. Uz sve ove brojke, pozitivne trendove podupire i podatak kako je Vir, uz Čiovo, jedini otok u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom.

NAČELNIK KAPOVIĆ: IMAMO NAJBOLJI SOCIJALNI I OBRAZOVNI PROGRAM U HRVATSKOJ
„U početku razvoja našeg socijalnog programa uzori su nam bili Rijeka i Zagreb, a već neko vrijeme bez lažne skromnosti možemo kazati kako imamo daleko najbolji i najsadržajniji socijalni program i brigu o našoj djeci i mladima u Hrvatskoj. Put je trajao dugo, zahtijevao je strpljenje i znatna ulaganja, ali višestruko se isplatio. Sadašnji demografski pokazatelji i pozitivni populacijski trendovi to samo potvrđuju“ – kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović ilustrirajući tvrdnju podacima o provođenju demografske i obrazovne politike sadržane u krilatici „Socijalno društvo u praksi, a ne na papiru“. Tako raznolika i izdašna socijalna davanja, potpore i programi Općine Vir usmjereni na djecu, mlade i obitelji, prije svega, uključuju jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu u iznosu od 7.500 kuna za prvorođeno dijete ili dodatnih 7.500 za svako sljedeće dijete. Za peto dijete, odnosno obitelj s petero djece, ta potpora iznosi nevjerojatnih 112.500 kuna! Općina Vir također u potpunosti financira Dječji vrtić „Smješko“ za čije je potrebe djelovanja izgrađena nova i moderna zgrada vrtića, a formira se i jaslička skupine djece uz postojeće tri dobne grupe. Uskoro se planira gradnja nove i veće zgrade vrtića, jer je i sadašnja kapaciteta 90 djece već premala za potrebe otoka. Nadalje; za svakog učenika osnovne i srednjih škola Općina Vir osigurava 2.500 kuna za nabavku udžbenika i školskog materijala, dok se učenicima srednjih škola sa 660 kuna sufinancira prijevoz do škole. Studentima dodiplomskih i diplomskih studija osigurana je stipendija u iznosu od 1.500 kuna mjesečno i dodatnih 500 kuna mjesečno ukoliko postižu odličan uspjeh, čime se dodatno potiče izvrsnost kao željeni standard. Studenti poslijediplomskih studija također imaju pravo na stipendije poput studenata diplomskih i dodiplomskih studija, ili im se, po posebnom zahtjevu, nadoknađuju troškovi upisnine studijskih godina. Po završetku studija svima se pruža mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u virskoj Općinskoj upravi i poduzećima u vlasništvu Općine Vir uz dohodak od 5.700 kuna neto mjesečno za visokoobrazovane osobe, za razliku od prakse u Republici Hrvatskoj gdje taj dohodak iznosi 2.400 kuna. Uz sve navedeno Općina Vir svake godine osigurava prigodne božićno-novogodišnje poklone za djecu – korisnike dječjeg vrtića te za osnovnoškolsku djecu u Osnovnoj školi „Privlaka“ i Područnoj školi na Viru, ili za više od 200 djece. Samo u ovom segmentu socijalne politike Općina Vir za potrebe djece i mladih godišnje iz proračuna osigurava više od 4 milijuna kuna, s naglaskom na rad Dječjeg vrtića „Smješko“ koji je kao najjača demografska mjera u proteklih 15 godina bio potpuno besplatan. Računica je jednostavna: ekonomska cijena vrtićke usluge iznosi 2.500 kuna, a kako u kontinuitetu prati djecu od treće do sedme godine života, roditelji su izravno uštedjeli 30.000 kuna godišnje ili 120.000 kuna kroz četiri godine.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA