SREBRO ZA ZLATNOG VIRSKOG BOĆARA

EL BOĆADOR. Virski boćar Darko Bašić osvojio je srebrnu medalju na Kupu Zadarske županije u preciznom izbijanju, što je njegov i najveći klupski doseg u toj disciplini. U listopadu odlazi na čak tri završna turnira Prvenstva Hrvatske.

Silnim uspjesima virskog boćanja posljednjih pet godina Darko Bašić pridodao je još jedan individualni doseg. Na Kupu Zadarske županije u preciznom izbijanju osvojio je srebrnu medalju kao najveći klupski i vlastiti doseg u toj disciplini, a pored toga je osvojenim drugim mjestom izborio i nastup na skorom Prvenstvu Hrvatske u preciznom izbijanju. Uspjesima tu nije kraj, jer je Bašić ranije kao prvak Zadarske županije već izborio nastup na PH u disciplinama pojedinac i parovi (s Igorom Vučetićem), što znači kako će u listopadu nastupiti na ukupno tri najjače nacionalne boćarske smotre. Jednom je Bašić nastupio na dvije završnice PH, jednom je također to uspio njegov klupski suigrač i partner u parovima Vučetić, ali tri nastupa na PH u različitim disciplinama u istoj sezoni, koliko nas sjećanje služi, nikad nikomu nije pošlo za rukom. Bašić i virsko boćanje ponovno su ispisali povijest.

- Osjećaj je dobar, iako sam izgubio finale. Imao sam vodstvo do pred sam kraj finala, ali sam onda promašio posljednje tri boće. Nije mi krivo, jer sam upravo pogađajući posljednje boće došao do finala. Negdje je moralo stati - priča Bašić. Pogodio je zato sada dvostruki uzastopni šampion preciznog izbijanja Marin Diklić iz ninskog Grgura, pa je vodstvo virskog boćara od 18:14 s dva pogotka za 3 punta, preokrenuo u svoju korist i pobjedu – 20:18. Na zogu u Poljicima u finalnom krugu uz Diklića i Bašića bili su još Karlo Torbarina iz Debeljaka te domaći boćar Ivan Petešić. Obojica su bili na skromnom učinku u finalnom krugu – svega 5 i 3 punata – pa se borba za naslov vodila između Viranina i Ninjanina.

- Bilo mi je bitno da sam napravio razliku u odnosu na Petešića i Torbarinu, tako da sam sredinom kruga osigurao nastup na PH bez obzira na rasplet finala. Istina je da sam mogao osvojiti zlato, ali možda bi bilo nerealno. Pet mečeva uspijevao sam pogađati posljednje boće i tako napredovati kroz natjecanje. Bilo bi ipak previše da sam na isti način pobijedio u svim utakmicama - džentlmenski priznaje Bašić. Diklić je dakle novi-stari prvak Zadarske županije i zajedno s Bašićem odlazi na Prvenstvo Hrvatske u preciznom izbijanju koje će se održati u Umagu, dok je virski boćarski wunderkind Ante Nemarić – prošlogodišnji brončani u preciznom – u Poljicima zauzeo 5. mjesto. Treći virski boćar na turniru Božo Deša ispao je u razigravanju za šesnaestinu finala, dok Toni Kapović i Zoran Marko Kokić, iako prijavljeni za turnir, nisu nastupili na kvalifikacijskom raspucavanju u Raštanima.

CILJ NA PH JE ČETVRTFINALE, A ONDA I MEDALJA

Na svaki od završnih turnira Prvenstva Hrvatske – u pojedincu, paru s Vučetićem i preciznom izbijanju – Bašić će putovati s istim ciljem: pokušati izboriti četvrtfinale i tako predstavnicima Zadarske županije osigurati dva mjesta na PH u narednoj sezoni. Drugi je cilj, naravno, dokopati se medalje.
- Naravno da je sportski priželjkivati uspjeh na svakom nastupu, ali je u ovom trenutku možda najrealnije očekivati da se do medalje može doći u parovima. Igor je u strašnoj formi, pa bi bilo poželjno da je zadrži do PH. Jednom smo osvojili srebrnu medalju, pa nije nemoguće ponoviti takav uspjeh. S druge strane, na taj smo završni turnir došli kao viceprvaci Zadarske županije, a otišli kao viceprvaci Hrvatske. Sada također na PH u preciznom izbijanju idem kao županijski viceprvak, pa ne bih imao ništa protiv da budem i viceprvak Hrvatske - prenosi Bašić osjećaj u prstima i želje na završnim turnirima.

SVI ZAVRŠNI TURNIRI PRVENSTVA HRVATSKE SU U LISTOPADU

Zgusnut je Bašićev i virski boćarski kalendar u listopadu: virski boćar ide na PH u pojedincu u Buzet (12. listopada), potom će u Umag s Vučetićem na završnicu PH u parovima (19. listopada) te dan kasnije na istom mjestu u preciznom izbijanju (20. listopada). Nova drugoligaška sezona starta već 26. listopada.


BAŠIĆ JE NAJVEĆI BOĆAR ZADARSKE ŽUPANIJE POSLJEDNJIH 30 GODINA

Bašićevo osvajanje srebrne medalje u preciznom izbijanju potvrdilo je još jednom ono što statistika rezultata, uspjeha i trofeja jasno i nedvosmisleno pokazuje: virski boćar najbolji je boćar Zadarske županije posljednjih 30 godina, a njegov zastrašujući niz još niti iz daleka nema kraja. Bašić je u paru s Vučetićem osvojio naslov prvaka Zadarske županije 2016., 2017. i 2019., dok je 2015. uzeo srebrnu medalju. Iste je godine s Vučetićem postao viceprvak Hrvatske. Županijsko prvenstvo u disciplini krug osvojio je 2018., a kolekciji medalja u krugu pridodao je jedno županijsko srebro i broncu te brončanu medalju s Prvenstva Hrvatske 2018. godine. Bašić je i trostruki prvak Zadarske županije u disciplini pojedinac (2016., 2017. i 2019.) u kojoj ima i srebrnu medalju s Prvenstva Hrvatske iz prosinca 2016. Drugi argument vezan je uz klupske uspjehe, jer je Bašić kao predsjednik BK Vir i najvažniji igrač osvojio 4 uzastopna ligaška naslova uvevši virske Bluzere u Drugu HBL. Ima jedan klupski naslov pobjednika Kupa Zadarske županije te dva srebra, kao i 5. mjesto osvojeno na momčadskom Kupu Hrvatske.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA