ŠOVINISTIČKA RETORIKA NIJE DUH OTOKA VIRA

P R I O P Ć E N J E. Povodom huliganskog i šovinističkog ispada s transparentom na virskoj rivi, dobili smo otvoreno pismo načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića.

Općinska uprava i komunalni sustav Općine Vir, kao i svi djelatnici općinskog sustava, izražavaju najoštriju osudu nedavnog primitivnog ispada s postavljanjem transparenta neprimjerenog sadržaja na virskoj rivi. Huligansko izražavanje mržnje prema stanovnicima glavnog grada Hrvatske ili navijačima najuspješnijeg zagrebačkog i hrvatskog sportskog kolektiva, kao i šovinistička retorika na transparentu upućena državljanima Republike Srbije, odnosno srpskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj, nije i nikad neće biti duh našeg otoka.
Svi koji su makar jednom bili na Viru mogli su se uvjeriti u otvorenost, velikodušnost i tradicionalnu gostoljubivost virskog čovjeka. Naši su preci jednom davno u stjecanju virskog identiteta spoznali kako nema slobode koja ne uključuje druge i drukčije. Virani su zato, poput mnogih Dalmatinaca i Hrvata, tijekom Drugog svjetskog rata taj stav iskazali masovnim sudjelovanjem u Narodnooslobodilačkom pokretu te u borbi protiv nacizma i fašizma, kao što su u Domovinskom ratu bili nadahnuti slobodarskim idejama i stvaranju Republike Hrvatske. To je ostavština naših časnih predaka koju ne može i ne smije narušiti nedoraslo ponašanje pojedinaca.

Vir je danas elitna turistička destinacija koju posjećuju najrazličitiji ljudi iz 80-ak svjetskih država sa svih kontinenata. Svaki nam je gost poseban i dobrodošao te svakomu od njih želimo pružiti svoje srce i ruke.

Vir nije mjesto koje gaji primitivan šovinistički duh zatvorenosti i odbojnosti, netolerancije i otuđenosti. Imamo gradove prijatelje u cijeloj Europi, kao što prijateljske odnose održavamo i uspostavljamo s brojnim mjestima u Republici Hrvatskoj i regiji. Zato nećemo stajati skrštenih ruku ili čekati da ovaj sramotni pojedinačni ispad bude zaboravljen do nekog sljedećeg. Najoštrije ga osuđujemo apelirajući na sve odgovorne da se što prije uhvate u koštac s ovakvim problemima i tendencijama, potom primjereno kazne sve one koji ih promoviraju, kako bi poslali poruku koja zaista odražava naš stav i duh. A to su sloboda, demokracija, otvorenost, kozmopolitizam, poštivanje drugih i pravo na život.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA