BAŠIĆ U DRUŠTVU VELIKANA: MEDALJE SU OSVOJILI HRVATSKI BOĆARSKI GOLIJATI I SVE VEĆI VIRSKI DAVID

EL BOĆADOR. Virski boćar Darko Bašić osvojio je brončanu medalju na Prvenstvu Hrvatske u disciplini pojedinac. Ovo je Bašiću već četvrta medalja s PH u posljednjih pet natjecateljskih godina.

BAŠIĆ U DRUŠTVU VELIKANA: MEDALJE SU OSVOJILI HRVATSKI BOĆARSKI GOLIJATI I SVE VEĆI VIRSKI DAVID

Trostruki prvak Zadarske županije u disciplini pojedinac, virski boćarski as Darko Bašić, osvojio je brončanu medalju na Prvenstvu Hrvatske koje se proteklog vikenda odigralo u Buzetu i dijelom u Pazinu. Buzetsko boćalište Kozari bilo je sretno za Bašića, koji je tako osvojio svoju drugu medalju u disciplini pojedinac klasično (srebro 2016.), treću samostalno s PH-a (bronca u disciplini krug 2018.) te četvrtu ukupno (srebro u parovima s Igorom Vučetićem 2015.), a to je niz za koji Bašić na policama svoje trofejne sobe treba tražiti dodatna mjesta.

- Morat ću s polica skinuti županijske medalje i pehare te osloboditi mjesto za sve brojnije HBS-ove medalje - šali se Bašić, nakon što mu je u Buzetu oko vrata zasjala brončana medalja. Do nje je virski boćar došao nakon početnog poraza u skupini od Zorana Šabića iz zagrebačke Flore (5:13) te dvije pobjede protiv Željka Živkovića (13:2) i u repesažu Vitomira Bratića (13:10), obojice iz šibenskog Solarisa. U četvrtfinalu je Bašić pobijedio Ratka Brnadića iz zagrebačkih Ponikva (13:0) i tako osigurao novu medalju na PH.

- Nisam dobro otvorio turnir, iako sam imao početno vodstvo 4:0 protiv Šabića, pa izgubio 5:13. To je boćar kojega sam dobio 13:4 u Viru prije dvije godine kada je igrao za Imotski, ali u ovom susretu je bolje igrao. Jednostavno me nije išlo valjanje. Izvukao sam se kasnije protiv boćara iz Šibenika, iako je u repesažu bilo dosta muke i borbe. No očekivao sam kako ću napokon na turniru odigrati jednu vrhunsku predstavu. Dogodila se u četvrtfinalu - priča Bašić. Brnadić je tako u četvrtfinalu ostao na nuli, pa je virski boćar imao samopouzdanje i, kako se tada činilo, energiju za polufinale, jer je zagrebačkog boćara pomeo rezultatskom „metlom“ za svega 50-ak minuta. No bio je to račun bez Milana Celije, boćara prvoligaške Pule i bivšeg izbornika reprezentacije Hrvatske. Uslijedilo je zatišje bez bure.

- Medalja je lijep uspjeh, pogotovo što je već četvrta koju imam s PH-a, ali dojam koji sam ostavio na turniru ipak nije najbolji. Dvije najslabije utakmice odigrao sam u polufinalu i kasnije u susretu za treće mjesto. Polufinalni poraz od Celije mogu objasniti njegovom sjajnom igrom i zasluženom pobjedom. Stvarno nisam mogao ništa napraviti te parirati njegovom vrhunskom izdanju, ali sam u borbu za treće mjesto ušao potpuno prazan, bezvoljan i bez potrebne ambicije. Nije kod mene bilo nikakvog žara, borbe niti kvalitete. Bio je to razočaravajući nastup - iskreno Bašić opisuje završnu utakmicu. Iako je bila je više revijalnog karaktera, jer su obojica poraženih u polufinalu osigurala brončane medalje, utakmica je ipak imala dovoljno izazova. Suparnik je bio Benjamin Guštin, također boćar Pule i hrvatski rekorder u štafetnom izbijanju. Reklo bi se – utakmica za gušt.

- Nije bilo tako. Možda je za potpuni gubitak volje i energije u tom meču presudan bio umor. Bila mi je to već šesta utakmica na turniru, što znači da sam u borbu za treće mjesto ušao prethodno odigravši oko 450 minuta. Zbog toga ne mogu kazati kako sam zadovoljan nastupom u borbi za treće mjesto, ali rezultatom u Buzetu svakako jesam. Svaka medalja na PH uvijek je veliki uspjeh - zaključuje Bašić. Još nešto: u polufinalu PH u pojedincu nastupili su prekaljeni prvoligaški klasičari; boćarski as Celija, nacionalni rekorder Guštin i Davor Jelovica, kapetan riječkog Vargona i čovjek koji je nastupao u boćarskoj Ligi prvaka. Bašić je tako, slobodnije rečeno, pokušao plivati u malom bazenu kao omiljeni mu glavoč, ali okružen morskim psima.
- To su vrhunska imena i prvoligaški igrači, ali i mali Vir postaje sve veći. Nikad nismo bez šansi na PH - optimistično je virski boćarski Bluzer zaključio uoči novih izazova: nastupa u paru s Vučetićem na državnom prvenstvu u Umagu već 19. listopada te dan kasnije na istom boćalištu samostalno u disciplini precizno izbijanje.

BAŠIĆEVIH 11 POBJEDA UZ SAMO 3 PORAZA

Darko Bašić došao je do brončane medalje na Prvenstvu Hrvatsku odigravši tijekom kvalifikacija, završnice Kupa Zadarske županije te na PH ukupno 14 utakmica: furioznim pobjedničkim nizom 8-0 pobijedio je prvo Marka Anića (13:0), potom Šimu Anića (10:4) i Duška Lakića (13:2) te Antonija Bilosnića (9:8) i Franka Peričića (13:0). U četvrtfinalu Kupa Zadarske županije virski šampion pobijedio je Luku Šikića (13:5), u polufinalu Igora Vučetića (13:1), a u finalu ponovno klupskog suigrača Bilosnića (9:8). Prvi poraz upisao je u grupnoj fazi PH od Zorana Šabića (5:13), pa je nanizao Željka Živkovića (13:2), Vitomira Bratića (13:10) i Ratka Brnadića (13:0), a onda je u polufinalu izgubio od Milana Celije (1:13) te u utakmici za prestiž od Benjamina Guština (3:13). Sve skupa, Bašić je u sezoni 2019. u disciplini pojedinac ostvario 11 pobjeda i 3 poraza (128:79).

ČETIRI MEDALJE U PET GODINA

Bašićeva niska medalja nacionalnog sjaja počela je 2015. godine kada je u disciplini parovi s Igorom Vučetićem uzeo srebrnu medalju. Brončanu medalju u disciplini krug na Prvenstvu Hrvatske virski je boćar osvojio 2018. godine, a srebrnu i brončanu u disciplini pojedinačno 2016. i 2019. godine. Ukupno je virski El Boćador u pet natjecateljskih godina uzeo četiri medalje; dva srebra i dvije bronce.

Foto: Tijana Šapina

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA