Virani dali podršku stranci dosadašnjeg premijera Andreja Plenkovića

PARLAMENTARNI IZBORI 2020. Virani dali podršku stranci dosadašnjeg premijera Andreja Plenkovića

HDZ DOBIO NAJVIŠE 37,9 POSTO, A RESTART KOALICIJA 29,03 POSTO. IZLAZNOST NA VIRU MANJA OD DRŽAVNOG PROSJEKA

Dosadašnji i vrlo vjerojatno budući hrvatski premijer Andrej Plenković i HDZ dobili su najveću potporu birača na Viru na sinoćnjim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, a osvojili su 37,9 posto glasova birača, što je najbolji rezultat od svih kandidacijskih lista. HDZ je tako na Viru na parlamentarnim izborima 2020. godine dobio 585 glasova, dok su SDP ili Restart koalicija kao druga najuspješnija politička opcija, dobili 448 glasova ili 29,03 posto glasova birača. Treći je bio koalicijski Domovinski pokret (Hrvatski suverenisti, Blok, HKS, Hrast, SU, Zelena lista) Miroslava Škore s 206 osvojenih glasova, odnosno 13,35 posto, a četvrti Most sa 158 glasova ili 10,23 posto. Svi ostali dobili su pojedinačno po listi ispod 3 posto, odnosno manje od 40 glasova birača, pa čak i politička platforma Možemo! koja je kao nacionalno iznenađenje izbora na Viru prikupila samo 38 glasova ili 2,46 posto.

Najviše preferencijalnih glasova dobio je Božidar Kalmeta, i to kao posljednji na listi HDZ-a (196), drugi je bio Franko Vidović kao nositelj liste Restart koalicije (91), potom slijede nositelj HDZ-ove liste Ivan Malenica (74), Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta (64), nositelj Mostove liste Miro Bulj (61), Renata Sabljar Dračevac iz Restarta (57), Viranin Frane Vučetić kao posljednji na listi Mosta (49), nositelj liste Domovinskog pokreta Hrvoje Zekanović (41), pretposljednji na listi Restart koalicije Slobodan Mileusnić (35) itd.

Izborima na Viru pristupilo je svega 1.579 birača (4.008 ukupno) s prebivalištem na otoku, što je skromnih i od nacionalnog prosjeka osjetno manjih 39,4 posto. Nije bilo gužvi na četiri biračka mjesta za birače s prebivalištem na otoku Viru, ali je gužve i redova bilo na petom izbornom mjestu gdje su glasali birači koji nemaju prebivalište na otoku.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA