NE RADIM ZA NOVAC VEĆ IZ LJUBAVI I ŽELJE DA SLOVAKE I ČEHE UPOZNAM S MOJIM NAJDRAŽIM OTOKOM

I N F L U E N C E R I C A. Poduzetna i dobronamjerna Slovakinja Miriam Kelečić iz Bratislave najutjecajnija je promotorica otoka Vira u Slovačkoj, a na otok je dovela i ekipu Travel Channela

Nakon višednevnog svibanjskog snimanja na cijelom otoku, uskoro će jednosatni promidžbeni turistički film o ljepotama i turističkim posebnostima Vira biti prikazan na 56 televizijskih kanala u Slovačkoj, Češkoj te dijelovima Njemačke, Poljske i Mađarske. Film je rađen u produkciji globalnog Travel Channela, a snimateljsku ekipu iz Slovačke na otok je uputila najutjecajnija turistička promotorica Vira – Slovakinja Miriam Kelečić. Ova 45-godišnja influencerica koja je rodnu Bratislavu zamijenila virskom i zagrebačkom adresom, na otok je prvi put došla prije 10 godina u vrijeme kada se u Slovačkoj malo toga znalo o Viru. Danas je, tvrdi, posve druga priča.
- Nitko od mojih prijatelja i šireg kruga ljudi koje sam znala tada nije čuo za Vir. Prenijela sam vlastita dobra iskustva s otoka i tako je počelo. Sada su oko moje kuće sve sami Slovaci - kaže Miriam koja je tada bila jedna od direktorica u švedskom multinacionalnom građevinskom gigantu Skanska, dok je u slobodno vrijeme organizirala razne evente. Tako je jednom organizirala rally utrke te upoznala budućeg supruga Željka Kelečića, Hrvata iz Zagreba, koji je u Slovačkoj vozio brdske automobilističke utrke. Kako je Željko krajem 1990-ih kupio teren na Viru u naselju Sridnje kućice, pomalo su od 2009. godine počeli podizali kuću u kojoj su danas na katu apartmani za prijatelje i slovačke turiste.

- Kuću smo sagradili za odmor, odnosno za sebe, ali prije pet godina kada se rodila kćerka Ema podignuli smo gornji kat. Njega sada imamo za naše prijatelje i goste - govori gospođa Kelečić. Poduzetna Miriam još je od ranije bila članica slovačke udruge Prijatelji Hrvatske iz Bratislave, pa je tako samostalno naučila hrvatski jezik, a to znanje pomoglo joj je u spajanju hrvatskih domaćina i slovačkih turista ili pogotovo u objašnjavanju zakonskih obaveza vezanih uz turističku djelatnost. No i u mnogim drugim prilikama.

- Uvijek se zna dogoditi nešto nepredviđeno, pogotovo kada su djeca u pitanju. Znaju se razboljeti na ljetovanju, pa pomažem Slovakinjama i Čehinjama da lakše komuniciraju sa zdravstvenim i drugim službama - kaže dobronamjerna Miriam. Tako je jedan češki par, nakon lijepog boravka i provoda na otoku na koji su došli posredstvom slovačko-virske influencerice, odlučio svom djetetu dati ime – Miriam. Poduzetna Slovakinja u osnovi radi promociju Vira koristeći svoja znanja i vještine iz multimedije, pa na vlastitoj web stranici www.zazivir.sk slovačkim turistima nudi obilje informacija o otoku, piše blog o Viru i Hrvatskoj, dok društvene mreže koristi za česte objave fotografija, novosti, video filmova i svakodnevnih utisaka. Ono što je počelo kao spontana priča, sada je već ozbiljan i profesionalni standard. Kako rastu statistički podaci o dolascima i noćenjima slovačkih i čeških turista na Vir, tako i Slovakinja ima sve opsežniji posao – posredno nudi smještaj, daje informacije o cijenama i sređuje rezervacije.

- Ove godine posredovala sam za gotovo 200 rezervacija za ljetovanje na Viru s minimalno osam noćenja, odnosno najviše tri tjedna, no bitno je reći kako svoje usluge ne naplaćujem. Neću odbiti poklon, ali ne radim za novac već iz ljubavi i želje da Slovake i Čehe upoznam s mojim najdražim otokom. Dobijem rakiju od domaćina kojemu sredim smještaj ili mi pofarba zidove kuće, a ono što je najvažnije dobar je glas i povjerenje. Možda ću jednog dana osnovati turističku agenciju radi svoje kćerke Eme, kako bih joj ostavila uhodani biznis, ali još uvijek ne razmišljam previše o tomu - kaže. Miriam zasad osim putem vlastite mrežne stranice djeluje i preko Facebook stranice, odnosno FB grupe Dovolenka v Chorvatsku na kojoj objavljuje isključivo legalne iznajmljivače s Vira, ali pomalo se u grupi, kaže Miriam, javlja interes i za zimovanjem u Slovačkoj. Ljubav Slovakinje prema otoku najljepše je sažeti u njezinom promidžbenom sloganu ZaziVir, što je skraćeni oblik od Príďte zažiť Vir.
- Dođite i posjetite Vir bio bi doslovni prijevod, ali puno ljepše značenje i zvuk ima na slovačkom. Slovaci su oduševljeni otokom, zaista ga obožavaju, pa se uvijek vraćaju. Uostalom, Jadran je u doživljaju slovačko more. Uvijek je bilo i uvijek će biti - ponosno ističe Slovakinja s virskom adresom.

OTAC JE BIO GRADONAČELNIK BRATISLAVE

Inženjer Ján Dlouhý poznata je slovačka ličnost, jer je riječ o prvom gradonačelniku Bratislave u dva mandata nakon raspada Čehoslovačke. Umirovljeni te sada 76-godišnji Dlouhý otac je Miriam Kelečić, slovačko-virske influencerice.

- Oca mi pamte po dobrom, pa su mi sva vrata u Slovačkoj otvorena. Zato uvijek nastojim djelovati na isti način: gdje god sam radila i što god da radim, ne zatvaram vrata. Vodila sam knjigovodstvo, radila u banci, organizirala evente, a potom i u poduzeću Skanska. Sada uživam u Zagrebu i pomažem suprugu kojemu sam napravila web stranicu za njegovu firmu, a od svibnja sam stalno na otoku - govori Slovakinja.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA