NIN, PRIVLAKA, VIR I VRSI BIT ĆE PRVA PAMETNA MIKROREGIJA U HRVATSKOJ

MIKROREGIJA. Gradonačelnik i tri načelnika udružuju svoje snage na zapadnom dijelu Zadarske županije

NIN, PRIVLAKA, VIR I VRSI BIT ĆE PRVA PAMETNA MIKROREGIJA U HRVATSKOJ

Četiri jedinice lokalne samouprave na krajnjem zapadnom dijelu Zadarske županije ostvarit će jedinstveni i pionirski projekt u Republici Hrvatskoj: Grad Nin, Općina Privlaka, Općina Vir i Općina Vrsi udružit će svoje snage kako bi postali prva pametna mikroregija u Hrvatskoj! Projekt kojega su ovih dana konkretizirali gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović i načelnik Općine Vrsi Luka Perinić, praktički je već započeo izgradnjom aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi-Vir. Riječ je o preko 200 kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže (100 na Viru i 100 kilometara na području Nina, Privlake i Vrsi) s dva pročišćivača otpadnih voda od kojih je jedan u Ninu za Nin, Vrsi i Privlaku, a drugi na Viru za otok Vir. Ovaj će infrastrukturni projekt ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna – kojega već vodi zajednička tvrtka – samo unutar segmenta održavanja otvoriti preko 120 radnih mjesta s oko 20 inženjera.

- Svi smo mi zajedno išli u školu i istim autobusom putovali. Naše su veze obiteljske, prijateljske i povijesne. Zato ćemo udružiti snage kako bi istaknuli zajedničke interese te realizirali potencijal kojega naša mikroregija nesumnjivo ima. Zapošljavanje je važan dio te priče - kaže ninski gradonačelnik Ćurko, a isto misli i načelnik Vrsi.

- Za malo mjesto poput Vrsi brojne mogućnosti zapošljavanja koje nudi projekt aglomeracije, ali i svi drugi koje smo odredili kao našu komunalnu i infrastrukturnu budućnost, bit će zaista velika stvar. Naravno, isto vrijedi i za cijelu našu mikroregiju - procjenjuje načelnik Perinić. Nin, Privlaka, Vir i Vrsi kao buduća mikroregija zajedno imaju oko 25 tisuća žitelja ili više od 100 tisuća privremenih stanovnika, a sam položaj ovih jedinica lokalne samouprave na svojevrsnoj zapadnoj punti Zadarske županije, sugerira kako nisu tranzitno područje već prirodno oblikovan prostor suživota i suradnje. Upravo će suradnjom ovih jedinica lokalne samouprave, smatraju gradonačelnik i načelnici, on biti formiran na najvišoj razini upravnog i institucijskog udruživanja, suradnje na zajedničkim projektima te primjeni tehnologije u svrhu poboljšanja životnih prilika svih stanovnika mikroregije.

Općeniti stav ninskog gradonačelnika i tri načelnika ove mikroregije u Zadarskoj županiji – izveden kao samo jedan od mnogih zaključaka na njihovom posljednjem koordinacijskom sastanku – svodi se na traženje da se u Gradu Ninu, 25 godina nakon uspostave gradske uprave, ustroje sve državne i regionalne institucije koje postoje u drugim središtima prirodnih mikroregija na širem zadarskom području. Zadar, Biograd, Pag, Benkovac, Obrovac i Gračac već imaju županijske ispostave ureda državne uprave, postaje Policijske uprave, ispostave sudova i obrazovnih institucija, dok je ova mikroregija bez takvih praktičnih i životnih pogodnosti.

- Ne tražimo ništa više ili manje od onoga što imaju drugi. Naši su argumenti brojni; od demografskih, gospodarskih do fiskalnih, jer govorimo o mikroregiji koja je veća i snažnija od svih drugih zadarskih mikroregija, dok je u turizmu čak i bolja od samog županijskog središta - objašnjava virski načelnik Kapović stajališta predstavnika ove četiri jedinice lokalne samouprave. Projekti koje su razradili i istaknuli na 11 dosad održanih koordinacijskih sastanaka u protekle dvije godine, imaju prije svega razvojno, ekološko, infrastrukturno, sigurnosno, tehnološko i komunalno obilježje. To znači kako će se graditi i uspostavljati zajedničko vodouslužno područje svih jedinica lokalne samouprave sa zajedničkom tvrtkom (postojeći Vodovod Vir), prikupljanje i zbrinjavanje otpada sa zajedničkim poduzećem za cijelo područje mikroregije, potom zajednička javna vatrogasna postrojba kao najefikasniji način protupožarne zaštite, jedinstvena cestovna, morska i zračna prometna infrastruktura, digitalna infrastruktura s optičkim kabelima i besplatnom Wi-Fi mrežom te najviši standard ekološke zaštite u prirodnim rezervatima, vodotocima i šumama. Samo u slučaju zbrinjavanja otpada vide se svi benefiti udruženog djelovanja, pa buduća zajednička tvrtka uključuje reciklažna dvorišta, pretovarne stanice te najmoderniju opremu za sakupljanje i separaciju otpada po najstrožim ekološkim standardima. Izgradnja te instaliranje operativnog centra sa video nadzorom i dojavnim centrom, koji bi se koristio u prometne, sigurnosne i protupožarne svrhe, dodatni su forte cijeloj ovoj priči. No priča oko prve hrvatske pametne mikroregije te njezinih posebnosti i komparativnih prednosti tu nije stala.

- Naša inicijativa i projekt predstavljaju boljitak života za sve ljude u našem kraju. Imali bi zajedničke tvrtke, a time i mogućnost zajedničkog djelovanja. S druge strane, nama je u Privlaci značajna podrška koju bi imao naš NK Sabunjar zbog duge tradicije koju ima privlački nogomet. Uz pomoć Nina, Vira i Vrsi te uz naša proračunska sredstva, djeci bi mogli osigurati uvjete kakve nema niti jedan klub u Zadarskoj županiji - ističe privlački načelnik Begonja koji se dotaknuo sportske suradnje.

- Privlaka je prirodni i povijesni centar sportskih aktivnosti, pa s obzirom na tradiciju, odnosno školu nogometa koja broji čak 140 djece iz cijele mikroregije, u planiranoj budućnosti očekujemo polivalentni sportski centar Sabunike na otvorenom - dodaje Begonja. Privlački Sabunjar nije jedina vrijednost: virski boćari posljednjih pet godina dominiraju u Zadarskoj županiji kao najkvalitetniji i jedini drugoligaški sportski kolektiv, Malonogometni klub Vrsi prepoznatljiva su županijska kvaliteta, baš kao i Košarkaški klub Grgur iz Nina. Svima njima zajedničkim naporom jedinica lokalne samouprave osigurali bi se bolji uvjeti za djelovanje i razvoj, a to znači kako bi se izgradili zatvoreni sportski objekti za bavljenje sportom i rekreaciju tijekom cijele godine.

- Planiramo izgraditi multifunkcionalnu sportsku dvoranu s licencom za odigravanje međunarodnih sportskih priredbi. Cilj je poticanje izvrsnosti već etabliranih sportskih kolektiva s područja naše mikroregije, kako bi igrali značajniju ulogu na regionalnoj i nacionalnoj razini - objašnjava virski načelnik Kapović. U suštini, ova bi prva pametna mikroregija u Hrvatskoj kroz suradnju njezinih JLS-a sadržajno povezala sve unutarnje vrijednosti, posebnosti i komparativne prednosti, a potom ih podignula na višu razinu funkcionalnosti i svrsishodnosti. Za sve žitelje mikroregije to znači otvaranje novih radnih mjesta, lakša i raznovrsnija mogućnost zapošljavanja, manji troškovi života te opće pogodnosti rada i djelovanja u vlastitoj životnoj sredini. Dom zdravlja i Hitna pomoć također su dio te priče, odnosno primarna zdravstvena zaštita i specijalističke ambulante uz ulaganje u zdravstvenu opremu, dok se kulturni segment prepoznatljivosti i suradnje najviše ogleda u činjenici formiranja ninske mikroregije kao jedinstvene kulturne cjeline sa zajedničkom povijesnom baštinom. Razlog je opet jednostavan: Nin je jedinstveni povijesno-arheološki ambijent, a sa susjednim mjestima predstavlja kontinuitet života od prapovijesti do današnjih dana.
- Osnova ove priče je udruživanje radi postizanja zajedničkih ciljeva i lakšeg rješavanja komunalnih problema koje imamo. No suradnja uključuje zajedničko djelovanje na svim poljima, pa tako i stvaranju jedinstvene prepoznatljivosti u kulturi. Nin ima golemu povijesnu priču koja je veliki potencijal cijele mikroregije, ali svatko je izniman u nečemu. Želimo zadržati i zajednički unaprijediti sve te svoje prednosti - govori Ćurko. To znači kako će Nin, Privlaka, Vir i Vrsi zajednički raditi na očuvanju tradicijskih i etnoloških vrijednosti ulaganjem u muzejske zbirke, održavanjem kulturnih manifestacija te korištenjem kulturnog bogatstva kao gospodarskog i turističkog proizvoda. Upravo je turizam gospodarska grana koja mikroregiji već sada daje ocjenu izvrsnosti, a s oko 400 tisuća dolazaka i 5 milijuna noćenja, što je više od trećine turističke realizacije Zadarske županije, mikroregija se u posljednje tri godine već brendira na turističkom i izletničkom tržištu kao Ninska rivijera. Drugo; Nin, Privlaka, Vir i Vrsi čine mikroregiju koja ima fiskalni kapacitet jedinice lokalne samouprave od oko 100 milijuna kuna godišnje te komunalni sustav koji servisira komunalne usluge iste vrijednosti.

- To znači kako u tom javnom sustavu cirkulira 200 milijuna kuna godišnje, pa ono što ne možemo pojedinačno, možemo odraditi zajedničkim snagama. Naši interesi i potrebe su iste i zajedničke, pa je konačno došlo vrijeme da ih realiziramo u što kraćem roku - napominje Kapović zaključujući kako bi četiri jedinice lokalne samouprave u jedinstvenoj smart mikroregiji do 2025. godine trebale izgledati puno razvijenije, urbanije i digitalnije. Ukoliko se do tog vremena uspije u uspostavi državnih, županijskih i osnivanju obrazovnih institucija te ustrojstvu zajedničkih tvrtki i ustanova, otvorilo bi se približno 300 radnih mjesta na području Nina, Privlake, Vira i Vrsi. To je pionirski pothvat koji će tražiti ulaganja, stručnost, suradnju i koordinaciju, ali prvi korak u ostvarenju te vizije – ističe Kapović – već je napravljen.

PREMIJER PLENKOVIĆ PREPOZNAO JE VRIJEDNOST MIKROREGIJE

Kada je premijer Andrej Plenković s predstavnicima resornih ministarstva u ožujku ove godine posjetio gradilište aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, projekta vrijednog 346 milijuna kuna bez PDV-a (225 milijuna kuna sufinancirano je iz Europske unije, odnosno Kohezijskog fonda), bio je u društvu ninskog gradonačelnika Emila Ćurka, privlačkog načelnika Gašpara Begonje, virskog načelnika Kristijana Kapovića i vrškog načelnika Luke Perinića.

- Posebno ohrabruje ovaj početak velikog vodno-komunalnog projekta aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi uz izgradnju više od 100 kilometara kanalizacije. Njegovom realizacijom povećat će se kvaliteta života ljudi u ovom dijelu Zadarske županije te omogućiti još bolja usluga u turizmu koji je ovdje izrazito propulzivna djelatnost - istaknuo je tada premijer Plenković, naglašavajući zapravo vrijednost i suštinu zajedničkog projekta i udruživanja četiri jedinice lokalne samouprave u mikroregiju.

U NINU URED ZA IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

Prije nekoliko godina postojala je inicijativa za otvaranjem ureda za izdavanje građevinskih dozvola u Ninu, ali je unatoč odobrenju i donesenoj odluci taj projekt zapeo na prvom koraku, i to zbog nedostatka stručnog kadra.

- Sada su druga vremena i potpuno druga situacija, što znači da zajedničkim snagama možemo ponovno otvoriti to pitanje i pokrenuti ured - kaže ninski gradonačelnik Ćurko navodeći za primjer kako će se već sljedeće godine u Ninu ustanoviti preustrojena Hitna medicinska služba, kao nužnost za 100-tinjak tisuća ljudi koji tijekom srpnja i kolovoza borave na području mikroregije. Ono što je do jučer bilo neostvarivo, sada je realno, potrebno i izvodivo.

BOGATA GASTRO-TURISTIČKA I KULTURNA PONUDA MIKROREGIJE

Iako nije jedina manifestacija koja se tijekom godine održava na Viru, spektakularno Virsko ljeto daleko je neprepoznatljiviji i najekskluzivniji sezonski event u cijeloj Zadarskoj županiji. Ova tromjesečna manifestacija sadržana je od 20-ak koncerata velikih estradnih zvijezda te hrvatskog finala globalnog City Games, a zajedno s Šokolijadom u Ninu kao jedinstvenom gastronomskom manifestacijom, Festivalom sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa, potom tradicionalnom Noći privlačkih ribara i sabunjara, Našim starim običajima ili Vrškim ćakulama – čini bogatu lepezu kulturno-zabavne, tradicijske, turističke i gastronomske ponude događaja na području mikroregije.

- Agrikultura je naša velika komparativna prednost. Cijelo područje Vrsi, Poljica, Nina i Ninskih stanova, potom Žerava i Poljica brig obiluju vrhunskim mesnim proizvodima, povrtlarskim kulturama, tradicionalnim nasadima maslina, smokvi i loze, što je uvjet za unaprjeđenje agrobiznisa i ruralni razvitak - ističe vrški načelnik Perinić gastro mogućnosti mikroregije.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA