Počelo provođenje Odluke o komunalnom redu i uvođenje reda na prostoru Općine Vir

Na otoku Viru započela akcija uklanjanja pokretnih predmeta (štand, kamp prikolica, kamper, montažne i tipske kućice, reklame, i slično) postavljenih protivno Odluci o komunalnom redu („Službeni glasnik Općine Vir“, 8/08, 4/11, 1/12,2/12,3/12, 5/13).

Naime, u razdoblju od 2006. godine do danas u svrhu provedbe Odluke o komunalnom redu, Općina Vir obraćala se brojnim državnim institucijama; Državnom inspektoratu, Građevinskoj inspekciji, Poreznoj upravi, Uredu državne uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova i Zadarskoj županiji, da provedu radnje u svrhu rješavanja problema uklanjanja protupravno postavljenih predmeta na području Općine Vir u kojima su se nezakonito obavljale gospodarske djelatnosti (trgovina, ugostiteljstvo, turizam) ili su služili kao improvizirani stambeni objekti, ali su te instuitcije otklanjale od sebe nadležnost ili su osporavale zakonsku utemeljenost Odluke o komunalnom redu Općine Vir.

Iz gore navedenih razloga Općina Vir pokrenula je postupak pred Upravnim sudom Republike Hrvatske 2008. godine, protiv drugostupanjskog rješenja Zadarske županije, a postupak je završio Presudom u korist Općine Vir, Us- 8946/2008-6 od 14. listopada 2011. godine. Presudom je utvrđeno da je Zadarska županija protupravno poništila rješenja nadležnog tijela Općine Vir te da je Odluka o komunalnom redu Općine Vir zakonita, kao i da su godinama državne institucije; Državni inspektorat, Građevinska inspekcija, Porezna uprava, Ured državne uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova, i Zadarska županija onemogućavale Općinu Vir da zakonski provodi svoju Odluku o komunalnom redu.

Budući da su rješenja koja su izdana po Odluci o komunalnom redu postala izvršna, Općina Vir izvijestila je sve nadležne institucije da će nastaviti s postupkom provođenja Odluke o komunalnom redu, odnosno pristupiti njezinom provođenju na terenu.

Napominjemo, da je 1. siječnja 2014. godine stupio na snagu novi Zakon o građevinskoj inspekciji (NN 153/13), kojim se što se tiče gradnje i zahvata u prostoru koji nije gradnja, ovlasti postupanja delegiraju sa građevinske inspekcije na komunalno redarstvo. Općinska uprava će iskoristiti te zakonske ovlasti za uvođenje reda u prostor na području Općine Vir.

Što se tiče Odluke o komunalnom redu, jučer ujutro, 04.travnja 2014. s početkom u 10 h započelo je uklanjanje bespravno postavljenih predmeta u prostoru. Prvi predmet je bila kamp kućica na području Praulja na Viru koju je komunalno redarstvo uz angažman djelatnika trgovačkih društava Vir održavanje d.o.o., Čisti otok d.o.o., Vir zaštita d.o.o., te vučne službe Deur uklonilo na teret prekršitelja. Prekršitelju koji se oglušio na izdano rješenje o uklanjanju protupravno postavljenog predmeta, Općina Vir naknadno će ispostaviti račun za troškove uklanjanje istog.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA