Vir hrvatski turistički lider u prvih osam mjeseci

Prema statističkim podacima Vir je u prvih osam mjeseci ove godine apsolutni rekorder po broju ostvarenih turističkih noćenja u Zadarskoj županiji. Od 2009. godine Vir je ustaljeno prvi po broju ostvarenih turističkih noćenja u prvih sedam mjeseci na prostoru Zadarske županije. Od 2012. godine redovno se u prvih osam mjeseci bilježi prelazak brojke od milijun noćenja, a ove je godine po prvi put prijeđena brojka od 100 000 turističkih dolazaka. Kako stvari trenutno stoje postoji velika mogućnost da ove godine Vir ostane na prvom mjestu u Zadarskoj županiji po broju noćenja, odnosno ispred Zadra, Biograda na Moru, Paga i ostalih turističkih destinacija.

U prvih osam mjeseci ove godine ostvarena su 1 209 052 turistička noćenja i 109 465 turističkih dolazaka. To je za 25,7% više turističkih noćenja i za 22% više turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U strukturi gostiju najviše je domaćih turista koji u ukopnom broju dolazaka sudjeluju s 35,57%, a slijede ih gosti iz Mađarske s 14,61%, Slovenije s 11,76%, Njemačke s 10,13%, Slovačke sa 6,46%, Češke s 5,47%, Bosne i Hercegovine s 4,89%, Austrije s 3,74%, Poljske s 3,60%, Srbije 0,56% itd.

S obzirom na to da se Vir percipira kao izrazito vikendaško naselje, te da se većina noćenja ostvari u tom sektoru, potrebno je navesti kako se bilježi značajan rast u tzv. komercijalnom sektoru, odnosno kod iznajmljivača apartmana, soba, te u autokampovima. U tom je sektoru u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen broj od 317 714 ostvarenih turističkih noćenja i 40 231 turistički dolazak. Ako to uporedimo s prošlogodišnjim rezultatima zamjetan je rast od 96,8% u broju noćenja i 113,6% u broju turističkih dolazaka. U ovom je kontekstu potrebno istaknuti i rast broja smještajnih kapaciteta. Broj iznajmljivača u prvih osam mjeseci ove godine bio je 905 s ukupno 7 736 ležajeva. U odnosu na 2011. godinu to predstavlja porast broja iznajmljivača za 362% te broja ležajeva za čak 321%. Uspoređujući broj ostvarenih turističkih dolazaka i noćenja kod privatnih iznajmljivača smještaja u odnosu na isto razdoblje 2011. godine vidljivo je povećanje broja noćenje od 205% i povećanje broja dolazaka od čak 216%. Podatak iz 2011. godine zanimljiv je jer je te godine izrađena Strategija razvoja turizma Općine Vir. U navedenoj strategiji, objavljenoj u mjesecu svibnju 2011. godine, kao poseban cilj istaknuto je povećanje broja smještajnih kapaciteta u odnosu na stambene za 30% i to u roku od pet godina, što je, prema pokazanim statističkim podacima, već ostvareno. Dapače, tri cilja iz spomenute strategije ostvarena su prije postavljenog roka od pet godina, a to su: dostizanje broja od milijun ostvarenih noćenja, što je ostvareno za godinu i pol dana od prihvaćanja strategije, potom broj od 100 000 turističkih dolazaka i već spomenuto povećanje broja smještajnih kapaciteta u odnosu na stambene za 30%, što se ostvarilo u periodu od tri i pol godine.

Inače, Strategiju razvoja turizma Općine Vir, uz izrađivača Horvath Consulting, aktivno su osmislili i u djelo proveli turistički menadžer i developer Franco Peruza, direktor Turističkog ureda TZO Vir Šime Vučetić, direktor Vir turizma d.o.o. Zdenko Mičić i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA