Tvrtka Prudens iz Zadra dosad je izradila više od 150 modela lutki u različitim hrvatskim narodnim nošnjama, a nedavno je predstavila i lutku s virskom ženskom narodnom nošnjom

VIRSKI SUVENIR.

MEĐU JEDINSTVENIM SUVENIRIMA U NARODNIM NOŠNJAMA IZ CIJELE HRVATSKE NAŠLA SE I VIRANKA: PREKRASNA LUTKA U ŽENSKOJ VIRSKOJ NOŠNJI

Izrađuju se od porculana, kartona i tkanine, potom se lijepe i oblikuju do posljednjeg detalja ili uzorka hrvatskih narodnih nošnji. Dolaze u različitim veličinama od 12, 18 i 24 centimetra, a te šivane lutke u autentičnim narodnim nošnjama izrađuju vješti prsti djelatnika zadarske tvrtke Prudens. Na svojim FB stranicama Prudens je nedavno predstavio novu seriju lutki u ženskoj narodnoj nošnji otoka Vira u dvije verzije – s crvenom suknjom i travesom (pregača) bez dezena te crnom koju krase cvjetni uzorci – pa ih je zadarska tvrtka dosad ukupno izradila više od 10 tisuća s uzorcima 150 nošnji iz svih krajeva Hrvatske. Ova je virska lutka u nošnji dobila i dodatnu verziju, s izraženijim cvjetovima (garofuli, karanfili) na crnoj suknji te koloritnijoj verziji s modrom podlogom, kako bi bile identične onima sa starih fotografija ili detaljima navedenima u Hrvatskoj enciklopediji. U suštini, virske su nošnje bliske ninskima i nošnjama Ravnih kotara, ali su brojnim detaljima, poput bijeloga facola (marama), fašice ili narukvice te šarene kanice (pojas), slične drugim otočnim ženskim nošnjama zadarskog arhipelaga (Ugljan).

- Imamo tri modela lutki s virskom nošnjom. Želja nam je bila napraviti što ljepše i autentičnije lutke, kako bi na pravi način predstavljale tradiciju. No još ćemo ih dorađivati sa sitnim detaljima - kaže direktor Prudensa Denis Ivanac. Posao s lutkama Prudens je počeo prije dvije godine kada je Ivanac zaključio kako bi jedan poseban, autentičan i lijepo oblikovan suvenir, odnosno lutke s narodnim nošnjama, trebao na pravi način predstavljati hrvatsku tradiciju.

- Hrvatska ima zaista nevjerojatan broj različitih narodnih nošnji, jer čak i neka susjedna mjesta, sela i zaseoci imaju posve različite nošnje. Nemoguće ih je napraviti sve, ali smo zasad uspjeli izraditi više od 150 različitih modela - govori Ivanac. Tako u Jezerima na otoku Murteru u kojima živi 800-900 stanovnika postoji osam različitih nošnji, a isto bi se moglo kazati i za otok Vir kada bi se umjesto jedne reprezentativne nošnje izrađivale sve verzije – vezane uz godišnja doba, blagdane, svečane prigode, tugovanja ili svakodnevni život. Detalji na odjeći otkrivali su brojne prigode i događaje u kojima se nosila, pa se na ženskim narodnim nošnjama može čitati autentična priča o životu svakog mjesta, navikama ljudi, mašti i tradiciji. Sve bi to trebali upoznati i vidjeti turisti koji posjećuju Hrvatsku, pa možda ne ove sezone, prvenstveno zbog krize s koronavirusom, ali svakako već sljedeće, u Prudensu očekuju snažan zamah i značajno prisustvo na tržištu suvenira.

- U ovom trenutku sve bitne suvenirnice u Hrvatskoj, a to su one koje u ponudi imaju autentične hrvatske, a ne lažne kineske suvenire, imaju naše modele lutki s nošnjama - napominje direktor Prudensa, čiji se suveniri osim u suvenirnicama mogu pronaći i u zračnim lukama u Zadru, Rijeci, Rijeci i Zagrebu.

- Uspjeli smo se pozicionirati na tržištu tijekom prošle godine, i to uglavnom onako kako smo planirali, pa mogu kazati kako smo na putu da zaokružimo našu priču. Ona je već i međunarodno prepoznata - ističe Ivanac činjenicu kako se Prudensove lutke s narodnim nošnjama mogu kupiti u Sjedinjenim Američkim Državama, a do kraja godine najvjerojatnije i u Australiji. Tvrtka zasad nema vlastiti dućan ili suvenirnicu u kojoj se mogu vidjeti ili kupiti lutke, no dio njihove ponude prošle je godine javno predstavljen u Noći muzeja kada su svjetlo dana ugledale Stanarke, kao prve lutke sa zadarskom nošnjom. Prve lutke uopće Prudens je napravio s modelima u ženskoj dubrovačkoj narodnoj nošnji, jer se računalo na uspjeh kod gostiju veće platežne moći koji pune dubrovačke ulice tijekom ljetne sezone. Posao je dalje napredovao poboljšanjem kvalitete izrade i većom raznolikošću nošnji.

- Imamo tim koji stalno radi na lutkama, a uskoro ćemo dobiti i jednu vrhunsku lutkaricu s kojom ćemo napraviti korak naprijed - raduje se Ivanac novim poslovnim izazovima.

U PONUDI JE LUTKA S JEDINSTVENOM SUSAČKOM NOŠNJOM

Prudensove lutke standardno se izrađuju u veličinama od 12, 18 i 23 centimetra, ali tvrtka je osposobljena i motivirana izraditi Dalmatinku, Slavonku i Zagorku, ili bilo koju drugu lutku, u bilo kakvoj nošnji hrvatskog kraja te u bilo kakvoj veličini.

- Ne šalim se kada kažem da lutke možemo izrađivati u prirodnoj veličini. Nedavno smo dovršili jednu od 48 centimetara, a možemo se pohvaliti kako smo izradili lutku sa ženskom nošnjom otoka Suska, koja je jedna od najzahtjevnijih i najkompliciranijih u Hrvatskoj. Ta je nošnja jedinstvena jer ima suknjicu kao što je imaju balerine - ističe direktor Ivanac zahtjevan posao na rekonstrukciji susačkog kamizota (suknje). Riječ je o kratkoj suknji, svojevrsnoj minici, koja se sastoji od pet ili šest bijelih suknji od kojih je najdonja najkraća, dok su ostale za centimetar duže od prethodne. Specifičnom je čini i činjenica kako je pregača intenzivno jarkih boja; žute, narančaste, zelene, roze ili plave.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA