Otok Vir trenutno je apsolutno najbolja hrvatska turistička destinacija s najviše ostvarenih noćenja u srpnju, potom najviše ostvarenih noćenja od 1. siječnja do 30. srpnja, ili prva koja je došla do milijun noćenja

TRI U JEDAN. Otok Vir trenutno je apsolutno najbolja hrvatska turistička destinacija s najviše ostvarenih noćenja u srpnju, potom najviše ostvarenih noćenja od 1. siječnja do 30. srpnja, ili prva koja je došla do milijun noćenja.

PAO JE PRVI TURISTIČKI MILIJUN U HRVATSKOJ: OSTVARIO GA JE OTOK VIR, ROVINJ JE DRUGI S 917 TISUĆA, A MEDULIN TREĆI S 730 TISUĆA NOĆENJA

Prvi put otkad se prati statistika ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom prometu, otok Vir apsolutni je turistički šampion u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu sezone. Vir je prema sustavu eVisitor s jučerašnjim danom postao prva turistička destinacija u Hrvatskoj koja je ostvarila milijun noćenja (1.000.595), ali je hrvatski otok rekorder pored toga i uvjerljivo najbolji po noćenjima u srpnju (683,1 tisuća) te istovremeno najbolji od 1. siječnja do 30. srpnja. Drugoplasirani Rovinj u ovom trenutku od početka godine do 30. srpnja ima 917,5 tisuća, pa u jednom preostalom danu srpnja ne može nadoknaditi manjak od 80-ak tisuća noćenja u odnosu na otok Vir, odnosno gotovo 90 tisuća noćenja ako gledamo samo na turistički promet u srpnju. Ovakav rezultat Vira zapravo nije neočekivana priča.

- To je rezultat naše virske priče i nekretninskog turizma kojega su ranije mnogi podcjenjivali, jer u suštini nisu razumjeli o čemu se radi. U slučaju otoka Vira nije riječ o nekretninama koje su u isključivom vlasništvu hrvatskih državljana, već o nekretninama koje su u rukama stranaca - ističe načelnik Općine Vir Kristijan Kapović kako je otok zahvaljujući toj činjenici dobio stalne goste iz inozemstva i vrhunsku preporuku kao obiteljska destinacija.

- Stranci koji posjeduju kuće za odmor na Viru najčešće za sobom dovode svoju rodbinu, prijatelje i poznanike. Oni su najbolji mogući marketing za otok, a istovremeno se mnogi od njih bave turističkim poslovima na Viru - dodaje načelnik Kapović. Ukazuje na to jedan podatak: od oko dvije tisuće individualnih ili profesionalnih iznajmljivača na Viru, a riječ je o brojci koja se svakodnevno povećava i koja je dodatno veća za broj tvrtki u turističkom biznisu, njih gotovo 50 posto su strani državljani. Oni praktički stalno dolaze na otok te istovremeno dovode nove goste, a mnogi od njih veći dio godine i provode na Viru. Sve je zapravo posljednjih 15-ak godina vodilo u tom smjeru: neprekidno povećanje noćenja i dolazaka domaćih i stranih gostiju iz godine u godinu, plasman Vira u hrvatskih top 10 destinacija te napokon preuzimanje liderske uloge u turizmu u okolnostima koje su samo djelomično ili površinski rezultat krize s koronavirusom, jer Vir je i ranije tijekom srpnja bio jedna od dvije najbolje destinacije u Hrvatskoj. Tako je najvećim dijelom virska priča bila i ostala rezultat sveprisutne marketinške kampanje diljem Europe, ciljano brendiranje destinacije na strateškim ili emitivnim tržištima te izravno hvatanje u koštac sa sivom turističkom zonom. To je bila, smatra virski načelnik, kisela jabuka koju nitko u Hrvatskoj nije htio.

- Nitko se nije htio zamjerati ljudima, odnosno potencijalnim biračima, te tako sebi stvarati neprilike. Mi smo na Viru, s druge strane, u neprekidnoj borbi već punih 15 godina, a ta borba nije ugodna, ali smo zato na minimum smanjili rad na crno i sivu turističku zonu. Zato smo se u ovoj krizi pokazali najtvrđi orah - kaže Kapović. Potvrđuje to 35 tisuća turističkih dolazaka stranih gostiju i 25 tisuća dolazaka Hrvata na otok Vir od početka godine do 30. srpnja, odnosno 58 posto dolazaka stranaca i 42 posto domaćih turista. Kako se gosti iz inozemstva kraće zadržavaju, njihova brojka noćenja iznosi približno 400 tisuća (prosjek 11,4 noćenja), a domaćih turista više od 600 tisuća (prosjek 23,9 noćenja). Vir je dakle u pravom smislu riječi obiteljska destinacija, ali ako govorimo o turističkim dolascima, pa čak i ove sezone koju je obilježila korona kriza, prije svega destinacija stranog gosta.

VIR U SRPNJU POMEO ISTARSKE I KVARNERSKE DESTINACIJE

Od 1. siječnja ove godine do pretposljednjeg dana srpnja Vir je zabilježio 1.000.595 ostvarenih noćenja, dok drugoplasirani Rovinj u istom razdoblju ima oko 917,5 tisuća noćenja. Treći je Medulin (730 tisuća), četvrti Mali Lošinj (651,3), peti Poreč (638,7) i šesti Umag (615,2), i to su jedine turističke destinacije u Hrvatskoj s više od 600 tisuća noćenja u dosadašnjem dijelu sezone. U top 10 hrvatskog turizma ušli su još sedma Novalja, osma Crikvenica, deveti Zagreb te deseti Krk s 449 tisuća noćenja, koji ima gotovo dva i pol puta manje noćenja od lidera Vira. Gledano samo za mjesec srpanj, Vir je ostvario najviše u Hrvatskoj (683.137 noćenja), potom slijede Rovinj (595,7 tisuća), Medulin (531,3), Novalja (466,8), Mali Lošinj (456,4), Crikvenica (447,4), Poreč (440,2), Umag (436,3), Rab (327,9) i Krk (319,7).

Foto: Skupina mađarskih turista, obitelji i prijatelji na okupu

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA