Češki turisti žele na Jadran, također i Mađari, Slovenci, Nijemci, Slovaci te Bosanci i Hercegovci, dok je svaki treći Austrijanac izabrao Hrvatsku za ljetnu destinaciju

T E M A / T U R I Z A M. Češki turisti žele na Jadran, također i Mađari, Slovenci, Nijemci, Slovaci te Bosanci i Hercegovci, dok je svaki treći Austrijanac izabrao Hrvatsku za ljetnu destinaciju. Turistička agencija Vir turizam bilježi pad poslovanja od 14 posto u odnosu na lanjsku sezonu, ali nema otkazivanja rezervacija. Priča o Viru objavit će se u prestižnim i luksuznim češkim turističkim magazinima Travel Trade Gazette i Travel Digest.

ČESI ŽELE TURISTIČKI CESTOVNI I ZRAČNI KORIDOR KAKO BI MOGLI NA JADRAN, A PRIČA O VIRU U LIPNJU IZLAZI U NAJPRESTIŽNIJIM ČEŠKIM TURISTIČKIM MAGAZINIMA

Prvo su napravili vrlo detaljan plan izlaska iz karantene – otvaranja terasa, kafića, kazališta, vrtića i škola, a onda počeli planirati ljetovanja na Jadranu. Naravno, riječ je o Česima koji su vrlo ozbiljno pristupili izradi strategije za organizaciju ljetovanja u pandemijskim ili postpandemijskim okolnostima, a svoje su viđenje stvari javno predstavili kao prijedlog te uputili vlastima na razmatranje. Prijedlog čeških turističkih agencija sastoji se u tome da Češka Republika svima koji žele putovati i koji nisu zaraženi koronavirusom, ishodi zdravstvene potvrde – Covid-19 putovnice – kako bi se mogli uputiti prema destinacijama s niskim stopama pandemije. Prve su na popisu željenih odredišta Hrvatska, Slovenija i Slovačka, pa s tim zemljama, istaknuli su češki predlagači, žele sklopiti posebne ugovore te stvoriti zračne i cestovne koridore namijenjene za putovanja isključivo zdravih turista.

- Tražili smo od resornih ministarstava da pronađu rješenja za spašavanje ljetne turističke sezone i putničkih agencija. U inicijativi smo predložili da Vlada Češke Republike kontaktira zemlje u kojima je epidemiološka situacija povoljna te da se dogovore oko uvjeta i potpišu sporazum koji bi omogućio uzajamna putovanja građana tih zemalja - dio je prvog prijedloga kojega je javno iznio predsjednik Udruge čeških putnika Jan Papež. Češka udruga putnika predlaže stvaranje zračnih mostova između Praga i Splita te Praga i Dubrovnika, odnosno specijalnoga cestovnog koridora koji bi vodio prema najzanimljivijim turističkim destinacijama. Istodobno je češki vicepremijer Karel Havliček odmah upozorio kako provedba ovakvog modela neće prvenstveno ovisiti o željama čeških putnika i turoperatora, već prije svega o stavovima zemalja u koje se želi putovati, dok su iz češkog ministarstva zdravstva poručili kako su spremni na debatu o novom režimu putovanja. U međuvremenu je o toj temi progovorio i češki predsjednik Miloš Zeman, koji je prilično radikalno poručio kako Česi neće na putovanja sljedećih godinu dana. Češki su turistički djelatnici nakon toga reducirali svoje putničke želje na Slovačku, ali i Hrvatsku. Od Jadrana, čini se, nipošto ne žele odustati.

No dok se službena rasprava između Češke i Hrvatske o mogućnostima i uvjetima stvaranja takvih turističkih koridora još nije sasvim zahuktala, mada je, među ostalima, bila jedna od tema videokonferencije europskih ministara turizma, iz čeških turističkih agencija i turističkih medija već naveliko pipaju „raspoloženje naroda“ na željenim jadranskim destinacija. Upravo je otok Vir jedna od onih destinacija koju Česi posebno preferiraju, pogotovo zbog činjenice kako je cijelo vrijeme krize uzrokovane koronavirusom Vir bio zona bez prisustva Covida-19. Drugo, Vir je već tradicionalno godinama i desetljeće unazad prisutan na tržištu Češke i Slovačke na turističkim sajmovima ili radionicama, pa su veze s turističkim agentima i predstavnicima turističkih medija iz tih zemalja izrazito čvrste. Turistička agencija destinacijske kompanije Vir turizam radi s 15-ak čeških i slovačkih turoperatora, da ne spominjemo druge jake privatne agencijske igrače s otoka Vira koji imaju svoje poslovne kontakte i veze.

- Imamo vrhunske i dugogodišnje odnose s našim češkim i slovačkim poslovnim partnerima i prijateljima. Vir je također poveljom prijateljstva povezan s gradom Oslavanyjem, pa nam je češko emitivno tržište jedno od najvažnijih - kaže voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina, koji desetljeće unazad redovito predstavlja otok na sajmovima u Brnu i Pragu. Tamo je uspostavljena suradnja s mnogobrojnim turoperatorima, turističkim agencijama, ali i predstavnicima turističkih medija. U Češkoj ih ima zaista puno, poput bezbrojnih turističkih ureda koji se nalaze na svakom koraku. Jedna od onih koji propituju turističku ponudu na otoku Viru svakako je Amara Zemplinerova, dugogodišnja urednica i izdavač licenciranog češkog magazina Travel Trade Gazette posvećenog profesionalnom turizmu, a poznata je također kao vrhunska golferica s osam master naslova. Česima je približila francuske Alpe, provela veliko međunarodno istraživanje o kvaliteti u turizmu, a svoje je sunarodnjake upoznala i s egzotičnim odredištima kao što su Kenija, Fidži, Papua Nova Gvineja ili Djevičanski otoci. U svijetu (medijskog) turizma ima izniman status, a Vir je njezin novi profesionalni interes.

- Izdavač sam B2B novine koja se distribuira svim putničkim agencijama i drugim turističkim subjektima u Češkoj. Također uređujem Travel Digest lifestyle magazin za putnike. O Viru sam čula puno lijepih stvari, pa bih voljela našoj čitalačkoj i turističkoj publici pobliže predstaviti otok. Sada je pravo vrijeme za takvu temu, jer u lipnju distribuiramo novi broj Travel Digesta. Priča o Viru bit će objavljena i u Travel Trade Gazette magazinu - kaže Zemplinerova koja procjenjuje mogućnosti dolaska čeških turista u Hrvatsku ovoga ljeta.

- Naša je Vlada započela razgovore s hrvatskim premijerom kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje za češke turiste koji žele putovati prema Hrvatskoj. To bi se moglo realizirati u srpnju, a možda i ranije. Trenutno se vode razgovori o tome hoće li se Česi automobilima voziti kroz Austriju ili Sloveniju - prenosi nove informacije češka novinarka i urednica. Česi su peto emitivno turističko tržište na Viru, odmah nakon Slovenaca, Nijemaca, Mađara i Slovaka, ili korak ispred Austrijanaca, Bosanaca i Hercegovaca te Poljaka, a sve su to tržišta koja bi izravno – moguće u manjem obimu i posredno – mogla biti uključena u turistički koridor. Najvažnije, razvoj događaja u Europi s koronavirusom te epidemiološke situacije u Hrvatskoj, koja je u češkim medijima predstavljena kao zemlja u kojoj ima četiri puta manje oboljelih nego u Češkoj, dodatni su razlog za osjećaj sigurnosti i želje usmjerene prema hrvatskom Jadranu.

Prošle je godine prema službenoj statistici Hrvatske turističke zajednice na Jadranu boravilo 800.000 čeških turista, što Hrvatsku čini najvećim češkim emitivnim turističkim tržištem. Kako čak 45 posto od svih čeških turista najradije putuje osobnim automobilom, auto destinacije poput Hrvatske omiljena su im odredišta. Prihvati li se inicijativa čeških turističkih agencija, odnosno dođe li do dogovora i sporazuma između službenih predstavnika Češke Republike i Republike Hrvatske, ova bi ljetna sezona zato mogla biti u znaku domaćih i čeških turista. Razumno je također pretpostaviti kako bi se češkim primjerom vrlo vjerojatno povukla Slovačka, također i Mađarska, a interes prema hrvatskoj obali sve intenzivnije pokazuju i druge zemlje u okruženju Hrvatske. To su Austrija i Njemačka te naročito Bosna i Hercegovina, koja je s Hrvatskom višestruko povezana.

Istraživanje zagrebačkog ureda BlueRock i agencije za istraživanje tržišta Improve, provedeno početkom travnja, pokazalo je kako od ideje ljetovanja Austrijanci još uvijek nisu odustali, pa njih čak 66 posto želi dio godišnjeg odmora provesti izvan svoje zemlje. U tom je kontekstu Hrvatska prva na listi želja austrijskih putnika, jer je trećina ispitanih izabrala upravo Hrvatsku kao željenu ljetnu destinaciju. Dobar dio njih već ima rezervirani smještaj na Jadranu, pa postoji nada kako ljetna sezona ipak neće biti toliko loša i beznadna kako se činilo u početku, a najviše bi u cijeloj priči mogle profitirati destinacije oslonjene na nekomercijalni smještaj. Naročito oni koji su posljednjih godina bili izrazito aktivni na tržištima Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije i Njemačke. Vir je svakako jedna od takvih destinacija.

- Gotovo cijelo destljeće sustavno radimo na tim tržištima, jer nam s njih dolazi najveći broj gostiju. Imamo cijelu mrežu turoperatora, putničkih agencija i drugih turističkih poslovnih subjekata iz europskih zemalja u našem okruženju, s kojima radimo na promociji Vira. Stalno smo prisutni na sajmovima i poslovnim radionicama na području centralne i istočne Europe, što se dosad pokazalo kao najbolje i najoptimalnije rješenje za virski turizam. Gosti nam se stalno vraćaju i prema Viru gaje izrazitu naklonost. Pokazuje se to i sada u ovoj krizi - ističe voditelj Čulina.

Razmišljanja Norberta Fiebiga, predsjednika Saveza njemačkih turoperatora (Deutschen Reiseverbandes) i izvršnog direktora DER Touristik REWE Group, vode u tom pravcu: ako ovog ljeta bude turističkih putovanja, bit će prema najbližim destinacijama, a Hrvatska je svakako najbliža mediteranska destinacija. U najvećem turoperatoru TUI, s kojim posluje Vir turizam, također ističu blizinu destinacije kao važan segment promišljanja o provođenju godišnjeg odmora. U slučaju bilo kakve nove krize koja bi se mogla dogoditi tijekom ljeta i provođenja odmora Nijemaca u inozemstvu, vrlo je važno, ističe se, da je odredište dostupno automobilom kako se za njemačke turiste ne bi morao organizirati povratak zrakoplovima.

- Čim se promijene okolnosti, omogućit ćemo putovanja. No upozorenja se mogu maknuti jedino ako će se naši građani redovnim putem moći vraćati u Njemačku - istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Heike Maas. Iako je zasad cijela stvar oko ovogodišnje turističke sezone potpuno neizvjesna, čini se kako ona nije neostvariva misija. Vir bi u tom smislu kao kralj nekomercijalnog turizma (72,4 posto od ukupnih brojki) te pogotovo kao omiljena destinacija domaćih turista (Hrvati su 71,9 posto gostiju u nekomercijalnom smještaju), također i kao ciljano odredište Slovenaca, Nijemaca, Mađara, Slovaka, Čeha ili Austrijanaca, mogao izvući barem nešto od turističkog kolača u ovoj ružnoj pandemijskoj priči. Naravno, ako okolnosti i dalje ostanu povoljne te ako se uspješno realizira turistički koridor.

F O T O. Ovoga će ljeta biti manje gužve na virskim plažama / Voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina / Luksuzni češki magazin objavit će priču o Viru u lipnju / Radovi na uređenju plažnog objekta Mul

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA