Logo
Ispiši ovu stranicu

IZ PRVE RUKE. Direktor ureda HTZ-a u Pragu za Češku i Slovačku, Dubravko Miholić, potvrđuje kako je otok Vir ove godine bio prvi izbor slovačkim turistima koji su posjetili Hrvatsku

IZ PRVE RUKE. Direktor ureda HTZ-a u Pragu za Češku i Slovačku, Dubravko Miholić, potvrđuje kako je otok Vir ove godine bio prvi izbor slovačkim turistima koji su posjetili Hrvatsku

 

VIR JE SLOVACIMA VODEĆE ODREDIŠTE: RADUJEMO SE DALJNOJ SURADNJI S VIRSKIM TZ-om I LOBIRAMO DA HRVATSKA BUDE U ZELENOJ ZONI, KAO ŠTO JE TO U ČEŠKOJ

Nakon domaćih gostiju te Slovenaca, Nijemaca, Mađara i Čeha kao najuspješnijih turista na Viru, Slovaci su s oko 47 tisuća noćenja i 4,5 tisuća turističkih dolazaka (do 20. rujna) bili peti najbrojniji inozemni gosti, ali je Vir bio njihovo prvo i najvažnije ovogodišnje odredište na Jadranu. Iako brojke turističkog prometa slovačkih turista na Viru govore o njihovom značajnom padu od preko 60 posto u odnosu na lanjsku godinu kada su kao četvrto emitivno tržište bili hit na otoku, treba ih prije svega staviti u kontekst lockdowna, korona krize i posljedične činjenice kako je ovog ljeta najveći broj Slovaka bio odlučio ostati u svojoj domovini ili godišnji provesti u susjednoj Češkoj. Tako i ukupne brojke noćenja Slovaka u Hrvatskoj čak i u kolovozu ne prelaze 45 posto razine prošlogodišnjeg prometa, a one cjelogodišnje još manje – svega 38 posto. No Slovaci koji su krenuli na put prema jadranskoj obali, najradije su noćili na Viru gdje su prosječno boravili nešto više od 10 dana.

- Slovacima je Vir u posljednjih nekoliko godina bio jedno od vodećih odredišta, pa je tako u 2018. i 2019. godini bio treći po ostvarenim noćenjima Slovaka u Hrvatskoj i četvrti po dolascima. Iako ova turistička godina još nije završena, ali svakako jest njezin glavni dio, Vir je do sredine rujna s tržišta Slovačke ostvario 46,6 tisuća noćenja i 4,5 tisuća dolazaka, što ga stavlja na prvo mjesto po noćenjima te drugo po dolascima, odmah iza Crikvenice - kaže direktor HTZ-a u Pragu Dubravko Miholić, čiji ured objedinjuje češko i slovačko turističko tržište. Kako su na oba ova turistička tržišta tradicionalno usmjerene značajne aktivnosti Turističke zajednice Općine Vir i Turističke agencije Vir turizam, direktor Srđan Liverić i agencijski voditelj Mate Čulina brzo su i lako uspostavili poslovnu suradnju s direktorom Miholićem. Upoznat s navikama, motivima i doživljajima slovačkih turista, posebno kada su u pitanju Hrvatska i otok Vir, direktor Miholić ponudio nam je kontekst ovogodišnjeg uspjeha otoka Vira kod Slovaka.

Kako tumačite uspjeh Vira kod slovačkih turista? Radom virskih turističkih djelatnika i promocijom otoka u Slovačkoj, utjecajem slovačkih influencera i blogera ili pozitivnom pričom koju je uoči sezone odradila slovačka nacionalna televizija?

- Za uspjeh Vira zaslužni su svi navedeni, kao i promocija na vodećem sajmu u Bratislavi ITF Slovakiatour, koju je HTZ u siječnju ove godine organizirao s turističkim zajednicama iz Vira i Paga. Podsjećam da su HTZ i predstavništvo HTZ-a imali vrlo uspješne kampanje i organizirali promociju Hrvatske, dok je hrvatska turistička ponuda u glavnoj kampanji Vacation you deserve is closer than you think (Odmor kojega zaslužujete bliži je nego što mislite), tijekom srpnja i kolovoza ove godine, promovirana na društvenim mrežama Facebook, Instagram i YouTube kanalu. Također i na dva vodeća portala u Slovačkoj gdje je kampanju vidjelo više od dva milijuna ljudi. Plasirali smo puno informacija o sigurnosti ljetovanja u Hrvatskoj za sve vodeće slovačke medije, uključujući glavne TV postaje, a kampanja je uključivala i PR članke u nacionalnim medijima.

Koliko je Slovaka ove godine ostvarilo turističke dolaske i noćenja po cijelom svijetu, odnosno gdje je Hrvatska u toj priči?

- Još uvijek nemamo sveobuhvatne podatke o ovogodišnjim putovanjima Slovaka, ali prijašnjih je godina destinacija broj jedan za slovačke turiste bila Češka s oko milijun dolazaka, dok je Hrvatska rangirana odmah nakon Češke s oko 450 tisuća dolazaka Slovaka. Tu su još susjedne zemlje Austrija i Mađarska koje su ostvarile po 300 tisuća dolazaka, potom Italija s oko 250 tisuća, Turska ima 160 tisuća, Velika Britanija i Bugarska više od 130 tisuća itd. Vjerujemo kako su navedene brojke, posebno ove godine i naročito za avio destinacije, zapravo bile simbolične. Iz medija saznajemo da je u srpnju zračna luka u Bratislavi primila ukupno 16,6 tisuća putnika, što je svega pet posto uobičajenog broja putnika u srpnju iz prethodnih godina. Redovnim letovima iz Bratislave bilo je moguće letjeti na svega 15 odredišta, uglavnom prema Dublinu, Londonu, Sofiji, Mallorci i Paphosu na Cipru. AirExplore je u rekordnom roku pokrenuo sezonski let prema Splitu, pa su od sredine srpnja do 6. rujna Slovaci dva puta tjedno mogli i avionom letjeti u Hrvatsku koja se, na kraju, ipak pokazala kao izvrstan odabir i auto destinacija. Ove su nam godine došli novi gosti koji prije nisu ljetovali u Hrvatskoj. Dobrim dolascima Slovaka pridonio je i češki prijevoznik RegioJet s novom željezničkom linijom Prag-Bratislava-Rijeka i vrlo povoljnom cijenom karata. On vozi do kraja rujna.

Kako Slovaci inače doživljavaju Hrvatsku, posebno jadransku obalu?

- Hrvatska je na slovačkom tržištu veoma dobro pozicionirana i predstavlja tradicionalnu i omiljenu turističku destinaciju u koju se Slovaci generacijama vraćaju. Slovačkim turistima ona je morska destinacija broj jedan za provođenje obiteljskog godišnjeg odmora, a također i omiljena destinacija za nautičare. Slovaci vole Hrvatsku zbog pristupačnosti, razvedene obale, lijepih plaža, čistog mora, ekološke očuvanosti, ljepote krajolika, gostoljubivosti, jezične bliskosti i izvrsne mreže autocesta. Lani je tako ostvareno 450 tisuća dolazaka i tri milijuna noćenja Slovaka, dok je od početka ove godine do 21. rujna sa slovačkog tržišta u Hrvatskoj ostvareno 157 tisuća dolazaka i nešto više od milijun noćenja. Najviše je noćenja ostvareno u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji te na Kvarneru.

Što će Vaš Ured u Pragu do kraja ove i početka sljedeće godine raditi i kakvi su planovi HTZ-a kada je Slovačka u pitanju?

- Predstavništvo HTZ-a u Slovačkoj i Češkoj svakodnevno prati situaciju s koronavirusom, pa lobiramo da Hrvatska bude u takozvanoj zelenoj zoni u Slovačkoj, kao što je to u Češkoj. Komuniciramo s udrugama putničkih agencija, veleposlanstvima, agencijama, turistima, medijima te dajemo brojne izjave i priopćenja. Planiramo provedbu različitih nastupa, kao i kampanja te izradu plana rada za 2021. godinu. U tom kontekstu, veselimo se daljnjoj uspješnoj suradnji s virskim TZ-om na tržištu Slovačke i Češke gdje ćemo, vjerujem, i u idućoj godini ostvariti zajedničke uspješne promotivne akcije kao što je to bio slučaj i prijašnjih godina.

SLOVACI UVJERLJIVO NAJVIŠE NOĆENJA NA VIRU

Slovački su turisti u dosadašnjem dijelu sezone (do kraja kolovoza) u Hrvatskoj ostvarili oko 155 tisuća turističkih dolazaka i nešto više od milijun noćenja, a najviše tijekom kolovoza kada je u Hrvatskoj zabilježeno 522,3 tisuća noćenja Slovaka uz 70,5 tisuća turističkih dolazaka. Riječ je o svega 43 posto ostvarenosti lanjskih brojki dolazaka i 45 posto razine prošlogodišnjih noćenja, no to su zapravo bile najbolje ovogodišnje brojke kada su Slovaci u pitanju. U lipnju je bilo minimalnih 69 tisuća noćenja i 13,8 tisuća dolazaka, a u srpnju s otvaranjem granica puno boljih 460,6 tisuća noćenja i 65,3 tisuća dolazaka.

Uvjerljivo najviše noćenja Slovaka od početka godine do 31. kolovoza ostvareno je na Viru (44,2 tisuće), potom u Vodicama (28 tisuća), Zadru (27,8), Crikvenici (27,5) i Rogoznici (25,9). Po dolascima prednjači Crikvenica (4.733 dolazaka), odmah potom slijede otok Vir (4.470), Zadar (4.415), Vodice (4.048) i Rovinj (3.881). U istom je periodu Vir imao najviše noćenja u prosjeku slovačkih gostiju, čak 9,88, dok se na drugim destinacijama taj prosjek kretao od 5,81 (Crikvenica) do 6,91 (Vodice).

Općina Vir,Point Sva prava pridržana | Copyright 2014.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA