Logo
Ispiši ovu stranicu

ZDRAVSTVENA EDUKACIJA

ZDRAVSTVENA EDUKACIJA

Na Viru se u utorak 22. ožujka (17 sati) održava promotivno edukacijski događaj projekta „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“.

PREDAVANJE I PREZENTACIJA NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA I RAKA DOJKE UZ MOGUĆNOST KONTROLNOG PREGLEDA I MJERENJA »PAMETNOM VAGOM«

Promotivno edukacijski događaj projekta „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“ održat će se na Viru u utorak 22. ožujka (17 sati) u općinskoj vijećnici. Glavni cilj ovog projekta, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Zadar – vodećem partneru „ON TIME“ projekta – njegovo je predstavljanje i kampanja o prevenciji te ranom otkrivanju raka debelog crijeva i raka dojke u svrhu povećanja znanja šire javnosti.
Virani će tako imati priliku čuti nešto više na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva te odraditi kontrolni pregled i individualne konzultacije sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novooboljelih i milijun smrtnih slučajeva godišnje, dok je prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj s 3.600 novih slučajeva u 2019., ali ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020.
Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ., specijalista javnog zdravstva, održat će prezentaciju (17.05 sati) na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kojim su obuhvaćene sve žene i muškarci u Hrvatskoj u dobi od 50 do 74. godine. Naglasak će biti na otkrivanju raka debelog crijeva u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti, kao i smanjenju smrtnosti za 15 posto u razdoblju 10 – 13 godina nakon početka provedbe programa. Sudionici će također imati priliku individualno se konzultirati s doktoricama Zavoda te obaviti kratki pregled na dijagnostičkoj „Pametnoj vagi“ (17.45 – 18.30 sati), koja uz mjerenje težine analizira sastav tijela, mjeri masno tkivo, mišićnu masu, vodu i kosti te izračunava indeks tjelesne mase (BMI).
Prim. Ljilja Balorda, dr. med. univ. mag. sanit. publ., sudionike će upoznati s detaljima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke (17.25 sati), kojim su obuhvaćene sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti besplatni mamografski pregled dojki svake dvije godine.

Projekt „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“, sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Njegova je provedba počela u lipnju 2020., a završetak je predviđen za svibanj 2022., dok ukupna vrijednost programa iznosi oko 691,5 tisuća eura (sredstva EU iznose 85 posto). Događaj je vezan i uz službeno proglašenje ožujka Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.
U skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o sprječavanju prijenosa bolesti COVID-19, prilikom ulaska u Općinsku vijećnicu potrebno je pripremiti važeću EU digitalnu COVID potvrdu te tijekom događanja održavati preporučeni tjelesni razmak i uredno nositi zaštitnu masku. U Zavodu za javno zdravstvo također ističu kako se u slučaju nemogućnosti fizičkog prisustvovanja, na radionicu moguće povezati virtualno na sljedećoj poveznici:  

https://us06web.zoom.us/j/85624602797?pwd=QU55bHpZL0N3YVdYZXJoWmpFZjIydz09

Općina Vir,Point Sva prava pridržana | Copyright 2014.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA