Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović prisjetio se gdje je Vir bio prije 15 godina

POČETAK VIRA: ZATVORENI U BAČVU I BAČENI PET KILOMETARA POD ZEMLJU

Dan Općine Vir otočani su dočekali kao prva turistička destinacija u Hrvatskoj s oko 1,8 milijuna noćenja i više od 100 turističkih dolazaka (68 posto stranaca), što je oko 70 posto prošlogodišnjeg rekordnog prometa u dolascima i 85 posto prometa u noćenjima. Te su brojke Virani ostvarili unatoč globalnoj krizi s koronavirusom, pa je sasvim jasno kako se virski turistički koncept, sadržan u sintagmi nekretninskog turizma, pokazao kao najtvrđi orah i najodrživiji model. Sve je to Vir postigao, naglašeno je na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, vlastitim snagama.

- Nismo baš toliko pretenciozni da bi mogli kazati kako smo na krovu Hrvatske ili da smo najbolji, jer ima boljih od nas. No zato moramo reći otkud smo krenuli, a bili smo zatvoreni u bačvu i bačeni u rudnik pet kilometara pod zemlju. I u takvim okolnostima tijekom 15 godina uspjeli smo ostvariti velike stvari: biti najbolji u turizmu i socijalnom programu. Uzori su nam bili Rijeka i Zagreb, a danas smo bolji od njih, odnosno bolji od najboljih u Hrvatskoj - kazao je načelnik Kapović. Vir je doživio i neviđeni demografski rast, kao fenomen Republike Hrvatske, kada je od 860 stanovnika iz 1991. godine došao do gotovo pet tisuća koliko ih ima danas.

- Predstavnici Vlade RH govorili su kako ne bi uzeli kuću na Viru niti da im se pokloni, a od tada je na Vir došlo živjeti 4.200 ljudi, i to više od tisuću ljudi rođenih u Bratislavi, Brnu, Pragu, Beču, Budimpešti, Ljubljani, Mariboru ili Zagrebu. Do toga smo došli bez ičije pomoći, ali sada kada smo dokazali koliko vrijedimo i koliko možemo, pomoć ćemo zahtijevati od države - dodao je virski načelnik.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA