Grb i zastava

Grb
grb opcine vir


Grb Općine Vir ima oblik poluokruglog štita unutar kojega se na plavom polju nalazi tanjur (pladanj) zlatne (žute) boje na kojemu se nalazi srebrna (bijela) glava svetog Ivana Krstitelja.


Dodatno pojašnjenje


Iako Statut kaže da se radi o povijesnom grbu on je ipak novijeg doba, a dizajniran je u poduzeću Heraldic Art iz Rijeke, koje se bavi heraldičkim dizajnom (oblikovanjem grbova). Ono što je povijesno u ovom grbu jest to što on svojom simbolikom slijedi vjersku tradiciju kojom se sveti Ivan Krstitelj štuje kao zaštitnik, odnosno, uz svetog Jurja, kao suzaštitnik Vira. Posebno se obilježava dan njegovog mučeništva, odnosno Glavosjek svetog Ivana Krstitelja (prema tome i simbolika grba), koji se prema katoličkom kalendaru slavi kao spomendan 29. kolovoza. Ovaj dan se na Viru tradicionalno obilježava i kao vjerska svetkovina i kao pučka fešta, a od osnutka Općine i kao dan Općine Vir.

Zastava

zastava opcine vir            

Zastava Općine Vir je tamno plave boje. Omjer dimenzija dužine i širine zastave je 2:1. Na sredini zastave na sjecištu dijagonala nalazi se grb Općine Vir koji je obrubljen zlatnom (žutom) trakom. Visina grba na zastavi je 2/3 širine (visine) zastave.

Gonfalon

gonfalon opcine vir

Svečana zastava Općine Vir je gonfalon tamno plave boje koji pri dnu završava trokutasto sa zlatnim resama. U sredini gonfalona nalazi se zlatno obrubljen grb Općine Vir. Iznad grba zlatnim slovima u dva luka upisan je natpis “Općina Vir”, a ispod grba se nalaze zlatne grančice loze. Ova zastava se, kao što joj i samo ime govori, upotrebljava u svečanim prilikama.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA