D O Ž I V I V I R

Virska Slovakinja Miriam Kelečić predstavila je svoju prvu knjigu na turističkom sajmu u Bratislavi, a posvećena je otoku Viru i Hrvatskoj

POLA NAKLADE KNJIGE »ZAŽI VIR« PLANULO JE JOŠ U PRETPRODAJI, A SLOVAKINJA JU JE POSVETILA SVOJOJ OBITELJI I OMILJENOM OTOKU


Gotovo sve što bi moglo biti od velike koristi češkim i slovačkim turistima, ali i svima koji posjećuju Hrvatsku i otok Vir, našlo se na 176 strana knjige Zaži Vir. Zažite ostrov Vir a Chorvátsko trochu inak (Doživi Vir. Doživite otok Vir i Hrvatsku malo drukčije), posvećene Viru i Hrvatskoj koju je na slovačkom jeziku napisala virska Slovakinja Miriam Kelečić. Njezina je knjiga prvo predstavljena u Atelieru Surya, potom na Incheba Expo Arena u Bratislavi, odnosno turističkom sajmu ITF Slovakiatour. Našla se i na štandu Vir turizma, i to kao dio cjelokupne prezentacije otoka Vira u Bratislavi, njegovih ljepota i turističke ponude otoka. Autorica Kelečić gostovala je i na slovačkoj televiziji, objašnjavajući kako se našla na otoku Viru, zašto je Hrvatsku odabrala za svoju novu domovinu i s kojim je motivima pristupila pisanu knjige o Viru i Hrvatskoj.

- Napokon je držim u ruci - prve su riječi i iskaz radosti autorice zbog izlaska knjige u kojoj je sažela utiske, anegdote, informacije, iskustvo iz prve ruke te – Slovacima i Česima – manje poznate činjenicama o Hrvatima i Hrvatskoj, Dalmatincima i Dalmaciji te Viranima i Viru.

- Odlučila sam napisati knjigu, jer sam ionako o Viru i Hrvatskoj pisala na svom blogu. Motivirao me Travel Channel, čija je ekipa boravila na otoku i snimila turistički film o Viru. Htjela sam zapravo svim turistima i putnicima iz Slovačke i Češke ponuditi zanimljive informacije o otoku Viru, Dalmaciji i Hrvatskoj, koje ne mogu pronaći drugdje - sažima slovačka influencerica osnovni motiv pisanja. Gospođa Miriam veći dio godine boravi na Viru u svojoj obiteljskoj kući u naselju Sridnje kućice, a kada nije na Viru, onda je sa suprugom Željkom i kćerkom Emom u Zagrebu. Njezina precizna, dokumentaristička, ali ponekad i svakodnevna ili šaljiva zapažanja o životu i navikama Hrvata, kao i ljepotama hrvatske obale, tako će slovačkim i češkim turistima uskoro postati obavezno štivo za putovanje na Jadran, a posebno prema otoku Viru o kojemu Miriam donosi pregršt korisnih informacija. Gdje i kako kupovati? Kako pozdraviti domaćine? Što se sve i gdje može nabaviti na otoku? Što je famozna bura, a što jugo? Komu se obratiti u slučaju bilo kakve nevolje? – samo su neka od pitanja na koje odgovore daje Slovakinja s virskom i zagrebačkom adresom.

- Vrijeme će pokazati u kojoj će mjeri ljudi biti zadovoljni s knjigom, ali ako kao autorica smijem reći, zadovoljna sam kako je sve ispalo. U knjizi se može čitati puno više od kulturnog svjedočanstva, jer ona govori o povijesti jednog naroda s njegovim nacionalnim legendama i pričama, koje bi Česi i Slovaci inače uzalud tražili na internetu - otkriva Miriam, dodavši kako je Zaži Vir zapravo priča o zemlji koja je posebno popularna među Slovacima i Česima.

- Ova je knjiga također i pjesma, glazba, boja, slika, zvuk, folklor, okus, miris, atmosfera i duh Hrvatske. Vjerujem kako će taj dojam i sve informacije koje donosim obogatiti nečije znanje te nadahnuti buduće putnike - poručuje Miriam. Čak mjesec dana prije službenog predstavljanja u Bratislavi, više od polovice naklade planulo je putem online narudžbi, a na njezinom blogu i web stranici www.zazivir.sk, knjiga se još uvijek može naručiti i nabaviti.

- Posvećena je cijeloj mojoj obitelji, a najviše tati koji mi je kupio knjigu kada smo prvi put bili na moru prije 33 godine. To je bila turistička brošura i knjiga o Zadru, koju sam često koristila u školi za razne projekte. Tada se rodila ljubav prema knjigama i pisanju. Bila sam jako znatiželjno dijete, a sada je ta znatiželja pretočena u moju prvu knjigu - još kaže Miriam, koja je u knjigu Zaži Vir uvrstila i vlastitu bajkovitu priča o plišanom medvjediću Virku, svojoj obitelji i suprugu Željku.

F O T O. Miriam s moderatorom eventa predstavljanja knjige Marékom Láskom i direktorom HTZ-ovog predstavništva Dubravkom Mihalićem, dok je krsni kum knjige bio Juraj Trstenský iz Travel Channel magazina.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA