MEĐUNARODNA POVORKA

NA petim karnevalskim povorkama na Viru, domaći žiri je većinski sastavljen lokalnih HDZ-ovaca, nakon poraza na predsjedničkim izborima, potvrdio svoju političku misiju na otoku:

POBJEDA PRIPALA PLENKOVIĆU, ALI JE PONOVNO NESTALA GLAVNA NAGRADA. TKO JE ODNIO PRŠUT NAMIJENJEN HRVATSKOM PREMIJERU? KAKO SU NASTALA ČUDA SVETOGA ANTONIJA NA VIRU?

Glavna nagrada petog izdanja međunarodnih karnevalskih povorki na otoku Viru pripala je donjekaštelanskoj skupini KKU Poklade koja je sjajnom maskom uprizorila hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njegove vladajuće poreznike, ali se Plenković nije pojavio na dodjeli nagrada. Karnevalski meštar Branko nagradu je držao u rukama, a riječ je o velikom pršutu kojega je do proglašenja pobjednika Danijela iz Vir turizma sušila fenom u uredu direktorice Perić, da bi se potom izgubio u mraku tople virske zimske večeri tražeći furgon 'Allo 'Allo. U toj su kućici na kotačima prigodno ukrašenoj za uprizorenje popularnog britanskog sitcoma iz 1980-ih, smješteni bili virski René, Edit, Yvette, Mimi, Michelle, Leclerc, Helga i drugi meštrovi drugovi, ali je istodobno viđena i destinacijska menadžerica Darija, odjevena kao časna, kako pod velom noći uz lepršanje crnog plašta nestaje negdje kod parkinga Vir turizma. Nestanak hrvatskog premijera maškarani su kuloari doveli u vezu s njegovim govorom nakon predstavljanja donjekaštelanske skupine, kada je u trenutku euforije virskoj javnosti predstavio novu invazivnu demografsku metodologiju za rješavanje pitanja nataliteta i stručnih lica.

- Uvest ćemo 10 milijuna inženjera, liječnika i građevinskih radnika iz Kine koji će dobiti državljanstvo i status hrvatskih branitelja. Virska vodovodna i kanalizacijska mreža bit će gotova do prekosutra, a željeznički pravac s vlakovima velikih brzina od Vinkovaca do Dubrovnika do utorka u podne - kazao je premijer. Netko od savjetnika kazao mu je kako možda nije pametno spominjati dolazak Kineza u ova teška vremena epidemije, kao ni činjenicu kako bi s dolaskom 10 milijuna ljudi iz Azije Hrvati postali manjina, umjesto svoji na svome, pa se Plenković brzo povukao, ali je ostavio radnu skupinu za virsku aglomeraciju koja se prerušila u papsku karnevalsku skupinu. Ova je pobjeda hrvatskog premijera na Viru bila prva nakon teškog poraza na predsjedničkim izborima, pa je donijela olakšanje lokalnom HDZ-u. Zbog toga se virski šef Rajko infiltrirao u žiri koji je odlučivao o nagradama, pa iako je – demokracije radi – u žiriju bio i šef lokalnog SDP-a, vješti je Rajko aktivirao političkog spavača u žiriju i vlasti Maškarane Republike, meštra Branka, kako bi se nagrada iz političkih razloga dala donjekaštelanskoj skupini.

- Važno je radi glasača, da steknu dojam - kazao nam je u povjerenju šef Rajko. U žiriju je još bila i kraljica Elizabeta, koja je iz upravo iz tih razloga uglavnom bojkotirala izbor najboljih skupina, a žirirala je i šefica opozicijskih maškara i najnagrađivanije skupine, Vojna, koja je sve krivo shvatila. Prvo je skupinama redom davala jedinice i dvice misleći kako su to najbolje ocjene, čime je zakinula vlastitu skupinu Ribara & lignji koju je ocijenila apsolutnom nulom, a onda je nakon konzultacija umjesto ocjena davala plasmanske bodove – prvi, drugi, deseti, petnaesti, itd.

- Ovo je cirkus! Kada SDP dođe na vlast uspostavit ćemo komunalni i maškarani red - dobacio je s centra stola žirija šef virskih ljevičara Marino.

Preostale dvije nagrade, golema panceta od sibirskog vepra i bagdadska sušena šunka, pronašle su svoje vlasnike: kulturno-etnografsko društvo Kurenti iz Ptuja, prerušeni u zvončare, i podturenske Čaplje i štrke. Ukupno je sudjelovalo 16 povorki iz Hrvatske i Slovenije, koje su u defileu okružile otok uz druženje s domaćim pukom, a onda su se u večernjim satima predstavljali na virskoj rivi i Ljetnoj pozornici. Sudjelovali su: skupina maskota iz Zagreba, maškarana skupina iz slovenskog Ptuja, Vojnine virske lignje, podturenske čaplje i štrke, Vršani iz KU Vrsi koji su došli i uprizorili dolazak Vršana, preostali Ličani iz Ličkog Osika, Čevulje Škabrnja, balerine iz Brista koji ima 450 stanovnika i 550 apartmana, slovensko Kurent društvo Ormož, Poklade Krnjeval Donja Kaštela, karnevalska skupina iz Puntamike, skupina iz Mošćeničke Drage koja umjesto spaljivanja Krnje, u svemir ispaljuje nesretnog Gobu, Ninjanke iz Aenone kao Super Ninja-nke, korona virusi iz skupine Posedarje moje, virski 'Allo 'Allo te molitvena skupina iz Vira predvođena budućim virskim papom Antonijem, kojega podržavaju brojni fratri i časne sestre na otoku. Na Viru se šuška kako je Antonio uz pomoć svojega Svetoga Oca napravio nekoliko čuda, pa je njegov izbor za papu sigurna stvar, a evo kako je do toga došlo.

Naime, privučen intenzivnom virskom turističkom marketinškom kampanjom na europskom tržištu i demografskim mjerama Općine Vir, poznati je ruski Popaj, bodybuilder i amaterski MMA borac Kiril Terešin, doselio na Vir. Terešin je poznat po tomu što je godinama u ruke ubrizgavao tvari nalik vazelinu i motornom ulju kako bi spektakularno povećao bicepse, zbog čega je i dobio nadimak Popaj, ali se toliko zatrovao sumnjivim uljnim supstancama da su mu liječnici jedva spasili život. Sada je na otoku pronašao novi život, zaljubio se, oženio i dobio 12.000 kuna za prvo dijete, ali je malog Terešina – genetsko čudo – umjesto u virski vrtić poslao kod automehaničara Živka na promjenu ulja. Otad oba Terešina svakog petoga u mjesecu redovito servisiraju ulje iz mišića kod Živka, a taj je događaj poznat kao čudo svetoga Antonija na Viru. Ovaj event kao i petu međunarodnu karnevalsku povorku na otoku, organizirala je destinacijska kompanija Vir turizam, s kunama se isprsila Općina Vir, a događaj su pomogla općinska poduzeća Čisti otok, Vir održavanje i Vir zaštita. Svirala je zadarska grupa Vista, program je vodio Igor Jelenić Toto kojega su raspamećene Ninjanke gotovo ugušile od sreće, a Zadar je nakon desetljeća pokušaja i promašaja, napokon osvojio Kup Krešimira Ćosića. Eto, tako je sinoć bilo na Viru.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA