Prekaljeni umirovljeni reporter Večernjeg lista 76-godišnji Mato Putrić prvi put je došao na otok Vir i ostao fasciniran.

VIR JE FENOMEN! U ZAGREBU POSTOJE MNOGI DIJELOVI GRADA KOJI NISU TAKO LIJEPO UREĐENI KAO OTOK VIR

Umirovljeni novinar Mato Putrić radeći za Večernji list prošao je cijelu Jugoslaviju od Vardara do Triglava, a potom je kao reporter od 1990-ih obilazio Hrvatsku i zabilježio život u gotovo svakom kutku Lijepe naše. Negdje usput napisao je nekoliko knjiga. Posebno je zanimljiva trilogija o poduzetnicima, poduzećima i ustanovama pod intrigantnim naslovom „Oni su uspjeli“ (u trećem tomu sa znakovitim podnaslovom – opstali), a uredio je i napisao raskošnu monografiju posvećenu Svetoj Nedelji kod Zagreba. Tijekom 57-godišnje karijere također je upoznao mnoge znamenite ličnosti, nekad znane kao društveno-politički radnici, ali najviše sportaše s kojima je dijelio profesionalni kruh. U početku kao atletičar lokalnog kluba iz Virovitice, a potom kao sportski novinar i urednik Virovitičkog lista, Vjesnika i Večernjeg lista gdje je objavljivao svoje priče i reportaže o rezultatima, radu te postignućima sportaša i sportskih kolektiva.

- Matija Ljubek je čovjek koji me svojim životom i uspjehom najviše impresionirao. Bio je stolar i potpuni autsajder, ali je velikim radom neočekivano došao do srebra i zlata na Olimpijskim igrama u Montrealu - kaže Putrić. Na otok je došao na nagovor svojega kuma Ante Jurića iz Zadra koji je poslovno vezan uz Vir, ali je prilično iznenađenje bilo otkriće kako je ovo prvi Putrićev dolazak na Vir. Za čovjeka koji je reporterskim poslom otkrivao svaki kutak Hrvatske, njegove stanovnike i manifestacije života, Vir je bio značajno otkriće.

- Vir je fenomen. Poznavao sam ga uglavnom preko novinskih naslova koji su ga predstavljali kao neuređeno mjesto s problemom nezakonite gradnje. Ono što sam otkrio i vidio, nema nikakve veze s takvom medijskom percepcijom. Vir je prekrasan otok, a činjenica da je najvećim dijelom cestovno prohodan i uz samu obalu asfaltiran, naprosto je fascinantna - govori prekaljeni reporter. Naravno, nije nekadašnjeg Večernjakovog novinara oduševio samo izgled otoka. Život je ono što ga je kao profesionalnog reportera oduvijek i prije svega zanimalo.

- Prvo sam primijetio kako se na Viru stalno nešto radi i kako uvijek ima nekakvih događaja, kako subotom i nedjeljom, tako i praznicima. Dakle, otok je živ i operativan. No dvije stvari su velika prednost Vira koje nemamo na drugim otocima, ali i u drugim mjestima na kopnu. Jedna je demografska eksplozija i veliki rast stanovništva, a druga je socijalna politika jedinice lokalne samouprave koja brine o svojemu stanovništvu, bez obzira govorimo li o djeci, mladima, obiteljima ili umirovljenicima. To su vezane pojave koje su od Vira napravile progresivnu sredinu kakva je danas i zbog koje mnogi žele živjeti na otoku. Ne bi mi bio problem zamisliti se u nekoj obiteljskoj kući na otoku kako provodim svoje umirovljeničke dane - ističe Putrić. Iako je u mirovini već neko vrijeme, Putrića i dalje „svrbe prsti“ kad osjeti dobru priču, a Vir je svakako jedna od takvih.

- Novinarstvo je poziv koji nikad ne nestaje iz čovjeka, pogotovo ako se toliko dugo vremena provede u medijima. Vir je svakako dobra priča koja zaslužuje obimnu studiju i analizu. Nije u pitanju samo turistički razvoj otoka koji je danas svima znan, nego i opće prilike na Viru koje su dovele do te činjenice. Općina Vir je odradila sjajan posao, kao i cijeli komunalni sustav. Svugdje vidim uređene i održavane javne površine, javnu rasvjetu i asfaltirane ulice, mnoge lijepe obiteljske kuće, a znam također i da se postavlja vodovodna i kanalizacijska mreža na otoku. To je za Vir veliko postignuće koje neki možda ne prepoznaju ili ne žele razumjeti i prihvatiti. Usuđujem se reći kako primjerice u Zagrebu postoje mnogi dijelovi grada koji nisu tako lijepo uređeni kao otok Vir. On je danas uređeno mjesto u kojemu se stvaraju uvjeti za život domaćih ljudi, ali i turistički boravak ljudi iz cijeloga svijeta. To je moj konačni dojam - poručio je umirovljeni Večernjakov reporter.

NIJE VIRU USPJEH PAO S NEBA

- Na Viru je lijepo živjeti, ali je lijepo i ugodno boraviti na otoku kao turist. Sve je povezano i sve je na dohvatu ruke. Iako je otočna sredina, Vir je iznimno dobro opskrbljen i komunalno opremljen što je dodatna prednost za sve koji ga posjećuju na duže vrijeme. Zapazio sam također kako izvan naseljenog centra otoka postoje goleme nenastanjene površine, što je dodatni potencijal Vira koji će se trebati znalački iskoristiti. Činjenica je kako na Vir iz godine u godinu dolazi sve više ljudi, kao što mu se neki stalno vraćaju kao turisti, a to ne može biti slučajno. Iz dugogodišnjeg životnog i reporterskog iskustva mogu zaključiti kako Viru uspjeh nije pao s neba.

PROMOCIJA STVARANJA VRIJEDNOSTI

- Cijeli život proveo sam u novinarstvu i oduvijek su me zanimale lijepe i pozitivne priče o ljudima, poduzećima ili ustanovama. Svi su oni svojim djelovanjem unaprjeđivali svoje sredine. Također su me zanimale i priče o sportašima ili sportskim pedagozima koji su uspjeli stvoriti prepoznatljive sportske škole kroz koje su odgajale i stvarale brojne generacije sportaša. U neku ruku, moj je rad u novinarstvu zadržao elemente pedagoškog rada jer sam počeo kao učitelj. Posljednjih godina mediji su se okrenuli promoviranju loših strana života i takav stil izvještavanja, na žalost, danas dominira. Ja sam kao novinar želio ukazati na rad onih koji su stvarali vrijednosti, bez obzira govorimo li o sportašima, poduzetnicima ili umjetnicima.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA