DOLAZE MINISTRI CAPPELLI, BUTKOVIĆ I ŠTROMAR UZ BROJNE DRUGE VISOKE DUŽNOSNIKE RESORNIH MINISTARSTAVA TE PREDSTAVNIKE AKADEMSKE I ZAKONODAVNE ZAJEDNICE

TURISTIČKI & URBANISTIČKI DREAM TEAM. U petak u rezidencijalnoj Villi Lanterni održat će se druga konferencija »Poslovnog dnevnika« i »Večernjeg lista« pod nazivom »Turizam i urbanizam«, na kojoj će gostovati najjača domaća imena iz područja turizma, urbanizma i arhitekture.

Što znači održivi turizam i kako uspješno ukomponirati urbanističko planiranje i očekivane prihode iz turizma u održivom te atraktivnom okolišu? Prijeti li nam opasnost betonizacije? Koji su sve pozitivni klimatski primjeri pokazali da se urbanistička zabluda može riješiti i prekrojiti u održivu turističku razglednicu te gdje je Hrvatska dugoročno kao turistička zemlja? – na ova i brojna druga zanimljiva pitanja pokušat će odgovoriti sudionici konferencije „Turizam i urbanizam“, koja će se u petak 27. rujna (od 10 sati) održati na otoku Viru povodom Svjetskog dana turizma. Rezidencijalna Villa Lanterna bit će domaćin ove druge po redu konferencije o turizmu i urbanizmu, a organizator je Poslovni dnevnik kao vodeći domaći poslovni medij uz podršku Večernjeg lista.

Gosti i sudionici konferencije najjača su domaća imena iz područja turizma i urbanizma: ministar turizma Gari Cappelli, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Tonči Glavina iz ministarstva turizma, državni tajnik Josip Bilaver iz ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, državni tajnik Željko Uhlir iz ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, akademik i arhitekt Nikola Bašić, dekan Fakulteta za prometne znanosti Tomislav Josip Mlinarić, direktor Urbanističkog instituta Hrvatske Ninoslav Dusper, profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te arhitekt i urbanist Tihomir Jukić, predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva HGK Tomislav Ćurko, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola i drugi. Među panelistima konferencije bit će načelnik Općine Vir Kristijan Kapović (sudjeluje u raspravi na temu prostornog planiranja i održivog razvoja u turizmu, odnosno cjelogodišnjeg turizma), njegov zamjenik Antonio Vučetić (tema panela je razvoj krupne infrastrukture u funkciji turizma) te ugledni hrvatski znanstveni neurolog i liječnik s otoka Vira, pročelnik Zavoda za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava dr. sc. Silvio Bašić, dr. med. (tema je potencijali plave i zelene Hrvatske kroz razne tipove turizma poput lječilišnog). Jedan od predavača bit će i Viranin Franco Peruza, turistički konzultant i nekretninski projekt menadžer iz Godiva consultinga te Siniša Topalović iz poznate konzultantske kuće Horwath Consulting.

- Konferencija se održava povodom Svjetskog dana turizma te činjenice kako je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Iskustvo, ali i pogreške, osvijestili su spoznaju kako su kvalitetno urbanističko planiranje i briga o zaštiti okoliša glavne predispozicije za uspješan turistički rezultat. Konferencija na Viru ima za cilj ukazati na kakve su probleme naišle hiper razvijene turističke zemlje, koje nisu vodile računa o pravovremenom i adekvatnom poslovnom planiranju te su na taj način ugrozile okoliš, ali i dugoročne prihode od turizma - ističe urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević razloge okupljanja na otoku. Zato će na virskoj konferenciji kroz tematske prezentacije i panel diskusije visoki dužnosnici resornih ministarstava te predstavnici akademske i zakonodavne zajednice, raspravljati o prednostima i nedostatcima hrvatskog turizma s posebnim naglaskom na pojam održivosti. Dodatni sudionici konferencije bit će dr. sc. Igor Kulenović s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sanja Jerković, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, ujedno i dugogodišnja predsjednica Udruge arhitekata Hrvatske.

Foto: Poslovni dnevnik / Večernji list / Virski list

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA