Održan 6. Memorijalni virski udičarski Kup Spavalice, odnosno ukupno 18. izdanje tradicionalnog virskog udičarskog natjecanja i druženja

ŠRD VIR. Održan 6. Memorijalni virski udičarski Kup Spavalice, odnosno ukupno 18. izdanje tradicionalnog virskog udičarskog natjecanja i druženja

NA VIRSKOM BRAKU PALO REKORDNIH 67 KILOGRAMA RIBE: GALZINA I KOSOVIĆ POBJEDNICI ŠTAPOM IZ BRODICE, A U KATEGORIJI RUKOM IZ BRODICE TRIJUMFIRALI SU PERUZA I SURAĆ

Prvo mirno, a potom uzburkano i valovito more ispratilo je u nedjelju sudionike šestog izdanja Memorijalnog udičarskog kupa Tonči Spavalica, ili ukupno 18. izdanja tradicionalnog virskog kupa koji je ranije nosio ime Kup svetoga Ivana. No čak ni povremeno jako loše vrijeme nije spriječilo 13 dvočlanih posada u disciplini ribolova štapom s brodice i tri posade koje su lovile po domaći, rukom iz brodice, da na vagu ukupno stave rekordnih 67.203 grama ribe, ili čak osam kilograma više nego godinu ranije. Jedini koji s Virskog braka nisu donijeli ništa bili su Ibrahim Isić i Marko Barukčić, pa su po dobrom običaju i guštu pokojnog Tončija Liverića Spavalice dobili nagradu za fair play. Onu pravu i prvu, pobjedničku nagradu, garniranu medaljama zlatnog sjaja dobili su udičari zadarskog Zubaca Ivan Galzina i Angelo Kosović. Zlatni Zadranin Galzina svojem je naramku medalja sa svjetskih prvenstava pridodao i nekoliko na Memorijalnom kupu Tonči Spavalica, dok je mladi svjetski udičarski prvak Kosović prije dvije godine na istom mjestu pobijedio na Međužupanijskom prvenstvu u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji. Reklo bi se kako su Galzina i Kosović bili prvi favoriti natjecanja, a to su potvrdili i na moru.

- Bilo je dobro, zadovoljni smo. Drugi dio natjecanja pratilo nas je valovito more, ali ulov je svejedno bio prilično dobar - kazao je Galzina dok ulov zadarskih udičarskih šampiona još nije bio stavljen na vagu. No Galzina je tada znao ono što je sudačka komisija nakon vaganja utvrdila: uvjerljivu pobjedu s 9.472 grama ribe, što je jedan od najboljih rezultata ovog natjecanja otkad je ustanovljeno prije 18 godina. S druge strane, odnosno rukom iz brodice, trijumfirali su Aco Peruza i Svetko Surać s ulovom 2.919 grama, što je za trostruke šampione Memorijalnog kupa bio pristojan ulov. Peruza i Surać vratili su se starim i pobjedničkim navikama koje su počeli prakticirati još 2015. godine, a dotad su uglavnom bili drugi ili treći sa sjetnim pogledom prema vrhu postolja.

- Nismo mogli biti gori od trećeg mjesta, jer su samo tri posade nastupile u našoj kategoriji, pa nije ni bilo teško osvojiti prvo mjesto - gotovo su se opravdavali Peruza i Surać. U njihovoj disciplini rukom iz brodice srebro je pripalo Nevenu Stipčeviću i Dragi Horvatu (2.460 grama), dok su treće mjesto osvojili Šime i Branko Dabičić (503 grama). U disciplini štapom iz brodice najbolji su nakon Galzine i Kosovića bili Ivica Bulić i Zvonko Gašpar (7.630 grama) te Dubravko Pejdo i Darko Mičić (7.276 grama) kojima je pripalo brončano odličje. Nagrađenima tu nije bio kraj, jer su Ela Galzina i Vesna Švenjak (4.314 grama) dobile bocu muškata kao najbolja ženska posada, dok su Branko Maček i Dragutin Požar dobili plavac za najveći ulovljeni primjerak ribe (431 gram). Kod tradicionalnih udičara istu su nagradu, bocu graševine, dobili Neven Stipčević i Drago Horvat za najveći primjerak ribe (285 grama). Natjecanje je održano u nedjelju 21. lipnja na pozicijama Virskog braka, organizirao ga je ŠRD Vir s vaganjem i ručkom u Konobi kod Spavalice, a sudili su nezamjenjivi Boris Bulić i Živko Silavski.

MEMORIJALNI KUP TONČI SPAVALICA, POREDAK

Štapom iz brodice. 1. Ivan Galzina, Angelo Kosović (9.472 grama), 2. Ivica Bulić, Zvonko Gašpar (7.630), 3. Dubravko Pejdo, Darko Mičić (7.276), 4. Ivan Golac, Veljko Lazić (6.930), 5. Branko Maček, Dragutin Požar (6.255), 6. Zlatko Janči, Franc Pihler (5.563), 7. Pavle Kostić, Robert Antičević (4.399), 8. Ela Galzina, Vesna Švenjak (4.314), 9. Ivan Raspović, Antonio Franić (3.294), 10. Davor Liverić, Mario Grgetič (2.846), 11. Duško Mazić-Palestrina (2.817), 12. Darko Stepić, Dalibor Sokolović (525), 13. Ibrahim Isić, Marko Barukčić (bez ulova).

Rukom iz brodice. 1. Aco Peruza, Svetko Surać (2.919 grama), 2. Neven Stipčević, Drago Horvat (2.460), 3. Branko Dabičić, Šime Dabičić (503).

ŠTRKALJI SU I DALJE REKORDERI S 11 KILOGRAMA

Nadahnuti ulov pobjednika Galzine i Kosovića na Memorijalnom kupu od 9.472 grama (85 komada ribe) jedan je od boljih unazad 18 godina, ali nije najbolji. Najveći ulov imali su apsolutni rekorderi Tomislav i Slavko Štrkalj koji su 2013. godine uhvatili okruglih 11.000 grama (93 komada ribe), a odmah nakon Štrkalja s drugim najboljim ulovom pamtimo Josip Židarića, Ivana Feketa i Vladimira Belaka s ulovom 10.870 grama iz 2019. godine. Treći svih vremena su Zlatko Janči, Franc Pihler i Duško Mazić koji su iste godine uhvatili 9.621 gram ribe, s najvećim pojedinačnim ulovom arbuna od 424 grama kojega je uhvatio Branko Maček. Ribolovni meštar Maček i ove je godine osvojio nagradu za najveću ribu, a ponovno je u pitanju bio arbun – još teži od 431 grama.

Red je spomenuti i one najgore koji se također nagrađuju. Ako izuzmemo udičare koji na vaganje nisu donijeli ništa, a takvih Virana uvijek ima, najčešće Brane Čepić ili u ranijim epohama Marijan Kapović, najmanji ulov svih vremena djelo je Hrvoja Hranića i Zdenka Bešana koji su na prvom izdanju Memorijala uhvatili ribicu od 70 grama. Nije bio loš ni Damir Sokolović koji je 2016. uhvatio šparića od 95 grama, a za taj je trud dobio bocu vina.

OVOGODIŠNJI EPSKI ULOV OD 67 KILOGRAMA RIBE

Prošla je godina na virskom Memorijalnom kupu bila obilježena rekordnim ulovima, pa je 14 posada s 36 ribolovaca nakon četiri sata ribolova na kraju ulovilo fantastičnih 59.203 grama ribe (1.644 grama po natjecatelju). Ako smo lanjsko natjecanje držali jednim od najboljih ikad, onda je ovogodišnje u najmanju ruku epsko, jer je 31 ribolovac uhvatio ukupno 67.203 grama ribe, ili također rekordnih 2.167 grama po udičaru.

NE DAJU SE VIRSKI LIVERIĆI & PRIJATELJI

Tradicionalno druženje prvo virskih, a potom županijskih udičara koje je preraslo u međunarodno natjecanje, pokrenuo je 2002. godine tadašnji predsjednik ŠRD Vir Antonio Liverić Spavalica, doajen virskog sportskog udičarenja, legendarni virski ribar i turistički promotor. Od 2015. godine ovo natjecanje i druženje udičara njemu u čast nosi naziv Memorijalni kup Tonči Spavalica, a organiziraju ga njegova obitelj Liverić i prijatelji udičarskog kluba – prije svih kćerka Elizabeta Fumić, sin Robert Liverić, brat Davor Liverić, unuka Jennifer Fumić, unuk Vito Liverić, unuka Eta Liverić, Igor Marić, Nina Šoštar, Gordana Držaić i brojni drugi.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA